Waterschap Scheldestromen


Waterschap pakt knelpunten aan

Verbreden waterlopen naar gemalen moet wateroverlast voorkomen

Deze week starten we met werkzaamheden op Noord-Beveland en Tholen. We vergroten de afvoercapaciteit door twee waterlopen naar de gemalen toe te verruimen. Na eerdere uitbreiding van de gemaalcapaciteit, worden de waterlopen naar gemaal De Noord in Sint Maartensdijk en gemaal Willem in Geersdijk verbreed.

In Geersdijk en Sint Maartensdijk is een tekort aan waterberging. Door het vergroten van de waterlopen naar de gemalen toe, wordt de bergingscapaciteit uitgebreid. De kans op wateroverlast wordt hiermee verkleind. Ook is het verruimen van waterlopen van belang voor het op orde brengen van de waterkwaliteit.

Maatregelen

Op Tholen wordt de waterloop naar gemaal de Noord over een lengte van 3.400 meter verbreed. Bij gemaal Willem in Geersdijk wordt over een lengte van 2.070 meter de waterloop verbreed. De werkzaamheden starten begin september en nemen, afhankelijk van het weer, ongeveer vier weken in beslag. Het werk wordt uitgevoerd door Scheepers uit Oud-Gastel. Direct omwonenden zijn door waterschap Scheldestromen over de werkzaamheden geïnformeerd.

Waterbeheer 21e eeuw

Waterschap Scheldestromen heeft een opgave om wateroverlast te voorkomen en te verminderen, Waterbeheer 21e eeuw (WB21). Dit houdt in dat het watersysteem getoetst wordt aan extreme weersomstandigheden en moet voldoen aan nieuwe normen voor wateroverlast. Daarnaast heeft het waterschap via de Kaderrichtlijn Water (KRW) de opgave om de kwaliteit en kwantiteit te verbeteren van grond- en oppervlaktewater. Het verruimen van waterlopen, ook wel de aanleg van flauwe oevers of natuurvriendelijke oevers (NVO), zijn belangrijke WB21-maatregelen. De WB21-maatregelen zijn als speerpunten opgenomen in de waterbeheerplannen van de waterschappen. In de periode van 2010 t/m 2015 moet waterschap Scheldestromen 100 kilometer aan natuurvriendelijke oevers aanleggen. Bij natuurvriendelijke oevers wordt naast de watervoerende functie nadrukkelijk rekening gehouden met natuur en landschap.