Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Onderzoek sterkte dijken Waarland-Harenkarspel

Publicatiedatum : 29 augustus 2011

Trajectbegrenzing

Wij onderzoeken de komende maanden ruim 38 kilometer dijken in de gemeenten Harenkarspel, Broek op Langedijk en Niedorp. Op diverse plaatsen vindt grondonderzoek plaats om de bodemgesteldheid van de dijken te kunnen beoordelen. Het gaat om de polders Waarland, Geestmerambacht en Zuiderkoog. De bodemopbouw is, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van veen, van grote invloed op de stabiliteit van de kaden, met name bij extreme neerslag of extreme droogte. Als alle grondonderzoeken en toetsingen zijn afgerond, bepalen we welke versterkingswerkzaamheden noodzakelijk zijn.

Het grondonderzoek wordt van september 2011 tot februari 2012 uitgevoerd door MOS Grondmechanica BV. Het bestaat uit sonderingen en boringen op en langs de kades om te bekijken hoe de bodem van de kade eruit ziet. Een sondering is een meting waarbij een stalen staaf met een kegelvormige punt in de grond wordt gedrukt. Bij een boring wordt een 10 tot 20 m diep rond gat in de grond gemaakt met een diameter van enkele centimeters. De sonderingen worden uitgevoerd vanuit een truck of met behulp van een rupsvoertuig. Na uitvoering worden de sondeer- en boorgaten volledig opgevuld.

Soms zijn kades in gebruik als tuin of agrarisch perceel, zodat de onderzoekers particulier eigendom moeten betreden. Hiervoor vragen zij altijd toestemming. Een deel van het grondonderzoek gebeurt op de openbare weg. Hierdoor kan er enige verkeershinder optreden. Indien nodig treffen we verkeersmaatregelen.

De resultaten van het grondonderzoek en de toetsing zijn mei 2012 bekend. Als uit het onderzoek blijkt dat (delen van) kades niet aan de veiligheidsnorm voldoen, gaan we de kade mogelijk verbeteren. Dit is maatwerk; we bekijken per situatie welke maatregelen wanneer noodzakelijk zijn.

Belang van dijken

In Noord-Holland boven het Noordzeekanaal wordt overtollig water uit de polders door brede watergangen en meren, het boezemstelsel, afgevoerd naar zee, het IJsselmeer of het Markermeer. Langs de boezem ligt ruim
1.000 kilometer dijk, die ervoor zorgt dat het water in de boezem blijft. Het bezwijken van zo'n dijk of boezemkade kan grote gevolgen hebben voor de laagliggende polders. Dit illustreert Wilnis. Daar verschoof in 2003 een boezemkade waardoor een woonwijk onder water kwam te staan.

Strengere veiligheidseisen voor dijken rond polders

Na Wilnis nam landelijk de aandacht voor de staat van boezemkades toe. Er kwam nieuw beleid en de provincie stelde nieuwe veiligheidseisen vast. Wij hebben in 2008 alle dijken in ons gebied globaal aan deze nieuwe eisen getoetst, waarbij vooral naar de sterkte bij extreme droogte en extreme neerslag is gekeken. De komende jaren verbeteren we ongeveer 65 kilometer dijken.

Meer informatie vind je op www.hhnk.nl/boezemkades © Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier - Proclaimer
-