NCRV

Tachtig procent vindt dat de overheid een duidelijk etiket moet invoeren voor gezonde producten

Ingezonden door NCRV op 5 september, 2011 - 12:44


maandag 05 september 2011 - 12:00 uur
Zender:
Nederland 2

Uit een onderzoek van het NCRV-programma Altijd Wat blijkt dat ruim tachtig procent van de Nederlanders vindt dat de overheid een standaard moet opstellen voor etiketten. In totaal hebben ruim 1000 respondenten van 18 jaar en ouder het etikettenonderzoek van Altijd Wat ingevuld.

Als je in de supermarkt op zoek gaat naar gezonde voeding kun je beter een vergrootglas en een encyclopedie meenemen. De informatie op etiketten is zo klein afgedrukt en de informatie is zo wetenschappelijk dat de gemiddelde consument er geen wijs uit kan worden. Dat moet toch beter kunnen. Aanleiding voor Altijd Wat om uit te zoeken hoe we zelf gemakkelijker een gezondere keuze in de supermarkt kunnen maken. Zou de overheid ons niet een extra duwtje in de rug kunnen geven door die keuze te vergemakkelijken?

Uit het onderzoek van het NCRV-programma Altijd Wat blijkt dat mensen een enorme behoefte hebben aan een duidelijk etiket waarop in een oogopslag te zien is of een product gezond is of niet. Altijd Wat heeft de respondenten als voorbeeld het stoplicht-etiket, rood is slecht voor je, groen is gezond, uit Engeland voorgelegd. Maar liefst 90%van de ondervraagden vindt dit een overzichtelijk etiket. Een ruime meerderheid (65%) wil dit etiket ook invoeren. En moet de overheid dit etiket dan ook verplichten? Ja dat moet, zegt 55% van de ondervraagden.

Altijd Wat is vanaf nu elke week te zien op DINSDAG om 21.05 uur op Ned 2 bij de NCRV.

Programma:
Altijd Wat
Website:
http://altijdwat.ncrv.nl