foodwatch: Duyvis Cashews Sea Salt 'pure' nep
Persbericht van Stichting Foodwatch Nederland
Amsterdam 5 september 2011 - Cashews Sea Salt zijn '100% Pure &
Natural', beweert Duyvis. De klant die daarom denkt gewoon een nootje
te kopen, zit er helemaal naast. Als Duyvis 100% puur zegt, bedoelen ze
'met maltodextrine, zout, suiker, gistextract, uipoeder, knoflookpoeder
en toegevoegd aroma'. Dat zit van nature echt niet op een cashewnoot,
constateert foodwatch.
"Het merk doet zich beter voor in vergelijking met andere snacks, maar
is dat zeker niet", vindt Bart van Opzeeland van foodwatch "Het begint
al bij het schap. Je grijpt naar een papieren zak, maar hij blijkt
gewoon van plastic." De claim 'Pure & Natural' suggereert dat het
product geen toevoegingen bevat. Het woordje 'Premium' pretendeert dat
Duyvis-noten beter zijn dan andere noten en 'Sea Salt' is gewoon een
verkooptruc. "Zeezout is niets meer dan zout, een verbinding van
natrium (Na) met chloride (Cl). Het is ondanks de nog aanwezige
spoorelementen niet gezonder te noemen dan gewoon keukenzout." stelt
Van Opzeeland. "Het beetje extra mineralen krijg je namelijk al
voldoende binnen via een gevarieerd voedingspatroon."
Driedubbele dosis
De cashewnoten van Duyvis smaken vooral naar zout. 'Moeder Natuur', die
al jaren met divagedrag de Duyvis-praatjes verkoopt, loopt een dikke
kans op zowel hoge bloeddruk als hart- en vaatziekten. Net als
Duyvis-klanten. Duyvis stopt namelijk 2,5 gram zout in iedere ons
cashewnoten: ruim drie keer meer dan andere fabrikanten. Het
toegevoegde middel maltodextrine, na cashewnoten en olie het
rijkelijkst aanwezige ingrediënt in het zakje, zorgt dat het zout aan
de noot plakt. Zo weet Duyvis tenminste zeker, dat iedereen de
driedubbele dosis zout daadwerkelijk binnenkrijgt.
Bloeddruk
De meeste Nederlanders eten zonder deze snack al veel te veel zout:
ongeveer 9 à 10 gram per dag, terwijl de maximale aanbevolen
hoeveelheid 6 gram is. Zout verhoogt de bloeddruk, wat slecht is voor
de bloedvaten en verhoogt daarbij het risico op hart- en vaatziekten.
Hoewel dat bekend is bij fabrikanten als Duyvis, grijpen ze steeds
vaker naar zout en smaakversterkers om smakeloos, industrieel bewerkt
voedsel op te peppen.
Van nature lekker?
Bovenop de berg zout vond Duyvis het ook nog noodzakelijk om
gistextract, een smaakversterker, aan de nootjes toe te voegen.
Blijkbaar waren de cashews toch niet "van nature" lekker. Duyvis voegt
bovendien een schep suiker toe aan zijn cashewnoten. Een ontwikkeling
die bij steeds meer producten te zien is. "Niet 'natural' en helemaal
niet goed voor consumenten", vindt Van Opzeeland. De maatschappelijke
verantwoordelijkheid van de voedingsindustrie is nog ver te zoeken,
terwijl onze gezondheidszorg langzaamaan overbelast raakt door
aandoeningen die verband houden met een ongezond voedingspatroon.
Duyvis Cashew Sea Salt Pure & Natural is bij uitstek een product dat de
term 'puur en natuurlijk' niet zou mogen voeren. Laat Duyvis weten dat
de producent eerlijk moet zijn over zijn producten, door een email te
sturen via de foodwatch website.
Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl
*
Links:
http://www.foodwatch.nl
Razende Robot Reporter