Kamer van Koophandel

5 september 2011

Kamer van Koophandel Den Haag

Stemming regionaal bedrijfsleven over economische vooruitzichten verslechtert ­ de bouw springt er positief uit

Conjunctuurenquête Nederland (COEN), 3e kwartaal 2011, Kamer van Koophandel Den Haag Na drie positieve kwartalen is het ondernemersvertrouwen* in onze regio in de economie gedaald tot onder het nulpunt. Na een korte periode van economisch herstel lijkt het er op dat de stemming onder ondernemers opnieuw verslechtert. Dit blijkt uit de resultaten van de Conjunctuurenquête Nederland (COEN), waarmee de Kamer van Koophandel (KvK) vier keer per jaar de belangrijkste ontwikkelingen en verwachtingen van het Nederlandse bedrijfsleven in kaart brengt. In het aandachtsgebied van KvK Den Haag is de daling van het ondernemersvertrouwen bij agrarische ondernemers het grootst. Onzekere vooruitzichten Het oordeel van de ondernemers over het economisch klimaat is evenredig aan het ondernemersvertrouwen en bereikt in het 3e kwartaal een negatieve waarde. Ondernemers zijn pessimistisch over economische vooruitzichten en verwachten per saldo zowel een dalende omzet als export voor het 3e kwartaal. O ndernemers in Delft meest optimistisch In nagenoeg de gehele regio is het ondernemersvertrouwen negatief. Toch zijn er opvallende verschillen. Ondernemers in Delft zijn met afstand het meest optimistisch. Het vertrouwen is in deze gemeente zelfs ruim positief. Dat geldt in mindere mate ook voor de Duin- en Bollenstreek en Zoetermeer/Oostland. De Haagse agglomeratie vertoont het minste optimisme. In Delft zijn zowel voor de omzet, export, werkgelegenheid als de investeringen de verwachtingen zeer hooggespannen. Ten aanzien van de omzetverwachting zit de Duin- en Bollenstreek nog het dichtst bij Delft met slechts een gering negatief saldo: iets meer bedrijven verwachten dus een daling dan een stijging in deze regio. De verwachting rond de export ligt zowel in Delft als in het Westland op een hoog niveau. De Duin- en Bollenstreek heeft op dit vlak de minst florissante e vooruitzichten. De investeringsvooruitzichten vertonen voor het 3 kwartaal alleen een plus in Delft en de regio Zoe termeer/Oostland. De verwachtingen rond de werkgelegenheid lopen sterk uiteen. De Haagse en Leidse agglomeraties laten beide een negatief saldo ten aanzien van de verwachting van het personeelsbestand zien: meer bedrijven verwachten hier een daling in het aantal werknemers dan een stijging. Zowel in het Westland als in de Duin- en Bollenstreek is men op vrijwel alle fronten pessimistisch over de economie, behalve over de toekomstige werkgelegenheid. De detailhandel, groothandel en landbouw zijn positief gestemd over de ontwikkeling van het personeelsbestand. De overige sectoren verwachten een afname.

Bouw enige sector met positieve omzetverwachting Bijna alle sectoren verwachten per saldo een behoorlijke omzetdaling. De agrarische sector is het meest pessimistisch over de omzet- en exportverwachtingen. De bouwnijverheid in de regio is de enige sector met een positieve omzetprognose. Dat is des te opmerkelijker omdat deze sector sinds het begin van de crisis in 2008 pessimistich gestemd was over de economische situatie. Conjunctuurenquête De Conjunctuurenquête Nederland (COEN) brengt vier keer per jaar de belangrijkste ontwikkelingen en verwachtingen van het Nederlandse bedrijfsleven in kaart, uitgesplitst naar regio en bedrijfstak. Daarbij wordt in de analyse en de vraagstelling ingespeeld op actuele ontwikkelingen. De enquête is gebaseerd op kwalitatieve verwachtingen van ondernemingen en geeft daarom een stemmingsbeeld van ondernemers over de huidige en toekomstige gang van zaken.
*) De index van het ondernemersvertrouwen is de optelsom van negatieve en positieve verwachtingen van vier indicatoren: omzet, export, investeringen en werkgelegenheid. De minimumwaarde is -100 en de maximumwaarde is 100.


---