Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van maandag 5 september

Noord-Holland Noord, 05-09-2011 o 14.00 uur

Croftibom

Den Helder, zondag 4 september

Op zondagavond omstreeks 22.00 uur kreeg de politie een melding dat er een grote plastic frisdrankfles in een steeg achter woningen aan de Emmastraat lag. De fles was open gescheurd en uit de fles kwam een hete sissende en schuimende substantie.

Een getuige, die de fles had gevonden, had wat van de inhoud aan zijn handen gekregen. Dit gaf een hevig branderig gevoel. Hij heeft zich onder doktersbehandeling gesteld.

Het gaat hier vermoedelijk om een croftibom. Daarbij gaat het om een eenvoudig te maken bom waarbij chemicaliën in een fles worden gedaan, samen met aluminiumfolie. Door de heftige reactie neemt de druk in de fles sterk toe totdat deze ontploft. Het grote gevaar schuilt hem, naast de explosie, voornamelijk in de chemicaliën die bij de explosie in de rondte vliegen.

De politie adviseert sterk dit soort experimenten niet te doen. Mocht u een fles vinden waarin een chemische reactie plaatsvindt, neem dan ruime afstand en waarschuw de politie. Raak in geen geval de fles aan.

Woninginbraak

Castricum, maandag 5 september

Op maandagmorgen omstreeks 05.40 uur stapte de bewoner van een pand aan de Prins Bernhardstraat in Castricum de achterdeur uit. In de achtertuin zag hij een man staan die er bij het zien van de bewoner direct vandoor ging. De verdachte klom over een schutting naar de tuin van de buren en ging hier nogmaals over een schutting om uit het zicht te verdwijnen. De bewoner en de gewaarschuwde politie gingen op zoek in de omgeving, maar troffen de verdachte niet meer aan.

Mishandeling

Andijk, zondag 4 september

Op zondagavond omstreeks 21.00 uur deed een 47-jarige man uit Andijk aangifte van het feit dat hij was mishandeld in een café aan de Dijkweg in Andijk. De man had eerder op de avond in het café ruzie gehad met twee andere bezoekers. Hierbij was hij geslagen en gestompt. Ook had hij, naar eigen zeggen, klappen met een barkruk gehad. Het slachtoffer moest zich voor behandeling van zijn verwondingen onder doktersbehandeling laten stellen in het Westfries Gasthuis in Hoorn. Na te zijn ontslagen werd hij enige tijd onwel en werd hij alsnog in het ziekenhuis opgenomen.

Uit het eerste onderzoek kwam naar voren dat het slachtoffer vermoedelijk een vervelende opmerking had gemaakt tegen de vrouw van een van de verdachten. Toen deze verhaal ging halen, was er een vechtpartij ontstaan. Zelf gaf hij aan zonder enige reden van zijn kruk te zijn getrokken.

De politie stelt een onderzoek in en nodigt beide verdachte, Andijkers van 52 en 48 jaar oud, op een later tijdstip uit voor het afleggen van een verklaring.

Doorrijden na een aanrijding

Medemblik, zondag 4 september

De politie is op zoek naar de bestuurder van een personenauto die op zondagmiddag omstreeks 15.20 uur een aanrijding veroorzaakte op een parkeerterrein aan de Overleek in Medemblik. Een 56-jarige vrouw uit Wieringerwerf stond met haar auto op een parkeerterrein aan de Overleek toen zij aan de linkerzijde werd aangereden door een personenauto. De bestuurder van de auto stopte aanvankelijk, stapte uit en gebaarde direct dat hij de taal niet verstond. Het ging om een Poolse man die duidelijk probeerde te maken dat hij zijn auto even weg zou zetten en dan terug zou komen. In plaats hiervan reed de man direct weg, waarbij hij bijna een voetganger aanreed.

De auto, waarvan het Poolse kenteken bekend was, werd in Andijk teruggevonden. De bestuurder kon nog niet worden gehoord.

Geen rijbewijs

Heerhugowaard, zondag 4 september

Op zondagavond omstreeks 21.30 uur controleerde de politie een 22-jarige man uit Heerhugowaard in een personenauto op de Erasmussingel in zijn woonplaats. De man werd gecontroleerd omdat de verlichting van zijn auto defect was. Bij controle bleek de auto van de man niet verzekerd te zijn. Ook bleek hij geen rijbewijs te hebben. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Alcoholcontrole

Wognum, maandag 5 september

Op maandagmorgen omstreeks 00.50 uur controleerde de politie een 42-jarige vrouw uit Abbekerk in een bestelbus op de A7 onder Wognum. De vrouw bleek alcohol te hebben gebruikt. Zij blies 730 ug/l. Dat is ruim drie maal het voor haar geldende maximum van 220 ug/l. Zij kreeg een proces-verbaal en moet haar rijbewijs inleveren. Omdat zij geen rijbewijs bij zich had, heeft de politie haar voertuig ingenomen. Bij inlevering van haar rijbewijs krijgt zij deze terug.

Schietincident

Akersloot, maandag 5 september

Op maandagmorgen omstreeks 08.45 uur vond er een schietincident plaats op het terrein van een automobielbedrijf aan de Boekel in Akersloot. Het bedrijf is van twee broers waarvan er een (32 jaar) aanwezig was. Toen de tweede (39 jaar) in zijn auto het terrein op kwam rijden, stopte een andere auto achter hem. Hierin zat een man die bekend is bij de beide broers in verband met een langlopend zakelijk geschil.

De man kwam uit zijn auto, liep naar de eigenaar die nog in zijn auto zat, trok een mogelijk vuurwapen en vuurde. Vervolgens eiste hij geld. De andere eigenaar, die naar buiten kwam, werd bedreigd met het vuurwapen. Uiteindelijk vertrok de verdachte, zonder geld mee te hebben gekregen.

De gewaarschuwde politie stelde direct een onderzoek in in de wijde omgeving. Hierbij werd ook een helicopter ingezet. De verdachte kon tot op heden nog niet worden aangehouden.

Bij het schietincident raakte niemand gewond. Onderzoek moet uitwijzen wat voor wapen door de verdachte is gebruikt.

Aanrijding met letsel

Ursem, maandag 5 september

Op maandagmorgen omstreeks 07.20 uur vond er een aanrijding plaats op Het Gors in Ursem waarbij een 34-jarige man uit Heerhugowaard gewond raakte.

Een 27-jarige man uit Ursem reed in een bestelbus over Het Gors. Hij was afgeleid door een fietser die vanuit tegenovergestelde richting. Hierdoor, en door de laagstaande zon, zag hij niet dat voor hem, op dezelfde weghelft het slachtoffer fietste. Hierdoor botste hij achterop de fiets van het slachtoffer. Deze liep een gebroken enkel, verwondingen aan zijn hoofd en mogelijk een gebroken rugwervel op.