Watersportverbond - KNWV

Team Toervaren doet een dag CWO Motorbootvaren

maandag 5 september 2011

Onder de deskundige leiding van motorbootdocent Walter Linden volgden de medewerkers van de afdeling Toervaren een dag motorboottraining. Reden hiervoor was het beter kennen van het product CWO Motorbootvaren. Ook werd er op informele manier gediscussieerd met Wiert Omta, voorzitter van de Commissie Motorbootvaren en Walter Linden, lid van de Commissie Motorbootvaren en docent van de cursus.

Discussie
Wiert Omta had voor deze dag zijn boot, een 11,50 meter lange Kuster, ter beschikking gesteld. De dag begon met een discussie over de doelgroep motorbootvaarders. Het Watersportverbond organiseert onder andere toertochten, maar uit onderzoek blijkt dat motorbootvaarders toch liever hun eigen weg kiezen of deelnemen via een vereniging. Wat moet het Watersportverbond dan wel doen voor deze groep?

Les
Vervolgens vertelde Walter Linden een stuk theorie. Een interessant verhaal over schroefwerking en de relatie schroef en roer. Vanuit de haven van WV Ermelo ging de groep vervolgens het Wolderwijd op. Daar konden de medewerkers om de beurt eerst vertrouwt raken met het schip door op open water zowel linksom als rechtsom te draaien en een stilliggende positie te kiezen voor een boei.

Aanleggen
Na de lunch werd het vaarwater een stuk beperkter en kregen de dames van de afdeling les in aanmeren. De boot werd zowel met de
bakboordzijde als met de stuurboordzijde keurig langs de wal gelegd. Belangrijkste les hierbij was goed kijken wat het schip doet en langzaam varen, dan heb je alle tijd. Als je zelf rustig blijft, blijft je bemanning dat ook. Al met al een leuke, maar ook leerzame dag.

CWO Motorboot
Wilt u ook een training CWO motorboot volgen? Deze cursus is voor diegenen die meer praktijkervaring op willen doen in het manoeuvreren van het eigen schip. Het is een goede aanvulling op het klein
vaarbewijs. Voor meer informatie kijkt u op onze website.Â