Project Gemeente Westland


3 miljoen extra voor startersleningen

Publicatiedatum: 05-09-2011

De gemeenteraad heeft 30 augustus ingestemd met ruim EUR3 miljoen aan extra budget voor Westlandse startersleningen. Uitgaande van het huidige verbruik is het extra budget voldoende om startende huizenkopers, ongeacht leeftijd, tot 2013 gebruik te laten maken van de regeling. Huurders kunnen hier ook gebruik van maken, dit bevordert de doorstroming en de beschikbaarheid van het aantal betaalbare woningen.

Sinds 2007 zijn in Westland ruim 280 startersleningen verleend. Hiermee zijn concreet 375 koopstarters geholpen aan een koopwoning in Westland. Het oude budget was voldoende tot ongeveer oktober/november. "Starters hebben behoefte aan zekerheid bij het kopen van een woning. Vertrouwen is essentieel bij het herstel van de woningmarkt", geeft wethouder Bogaard aan, "daarom is tijdig besloten de regeling voort te zetten." In het raadsdebat werd het belang van de regeling onderstreept en tevredenheid uitgesproken over het effect van de regeling. Afgesproken is de regeling jaarlijks te evalueren en een besluit te nemen over de voortzetting.

De starterslening maakt onderdeel uit van een pakket aan maatregelen om starters op de woningmarkt in Westland te helpen. Naast startersleningen:

* onderhandelt de gemeente met ontwikkelaars en corporaties om goedkope woningen te bouwen.

* neemt de gemeente initiatief voor goedkope bouwconcepten zoals Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO).
* stimuleert de gemeente slimme financieringsconstructies als Koopgarant en Koopgoedkoop.

* heeft de gemeente miljoenen aan subsidies beschikbaar gesteld aan o.a. corporaties om hen in staat te stellen een goed en betaalbaar aanbod voor starters te kunnen bouwen.

De eerste aflossingen van startersleningen hebben inmiddels plaatsgevonden. Dit geld wordt opnieuw ingezet voor startersleningen. Hiermee kan de regeling zichzelf op termijn in stand houden.

Meer informatie over het aanvragen van een starterslening.