Belgische Federale Overheid


* Een van de Galileo-satellieten genaamd naar een jonge Belg

Een van de Galileo-satellieten genaamd naar een jonge Belg

Datum: 05 september 2011

Enkele maanden geleden startten België en Bulgarije met de Galileo-wedstrijd. Kinderen uit die twee landen die geboren zijn in 2000, 2001 en 2002 werden uitgenodigd om deel te nemen aan een wedstrijd. Die bestond erin een tekening te maken rond het thema ruimte en ruimtevaart. Een nationale jury, met onder meer Dirk Frimout, koos de beste tekening uit meer dan 300 inzendingen.Voor België is dat de jonge Thijs Paelman (11 jaar). Eén van de eerste satellieten van het Europese Galileo-project zal zijn voornaam dragen.

De lancering van satelliet Thijs en van satelliet Natalia (de naam van de winnares van de Bulgaarse wedstrijd) is gepland op 20 oktober 2011. De andere satellieten van de Galileo-constellatie (30 in totaal) zullen op regelmatige basis tot in 2019 worden gelanceerd. In de andere landen van de Europese Unie vindt de wedstrijd plaats van 1 september tot 15 november 2011. De winnaar krijgt de kans zijn voornaam aan één van de satellieten te geven.
Galileo is een Europees project op het gebied van satellietnavigatie. Het wil graag concurreren met het Amerikaanse GPS-systeem. Vanaf 2014 zou het operationeel moeten zijn.

Meer informatie over de wedstrijd en het Galileo-project vindt u op het portaal van de Europese Unie Externe link .