CDA


Miljoeneninvestering in langdurige zorg
maandag 5 september 2011

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten heeft vandaag met de zorgsector het Convenant investeringen langdurige zorg gesloten. In deze overeenkomst bevestigt de staatssecretaris de afspraken met de zorgsector over de structurele extra investering in de langdurige zorg van 852 miljoen euro per jaar. Dat bedrag komt bovenop de reguliere groei in de langdurige zorg van 600 miljoen euro.

Het convenant is namens de zorgsector ondertekend door Zorgverzekeraars Nederland, Actiz, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, Geestelijke Gezondheid Zorg Nederland, Branchebelang Thuiszorg Nederland, Federatie Opvang en Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland.

Het convenant garandeert drie dingen:


1. Er komen 12.000 mensen bij om de zorg te versterken. Dat betekent extra zorg voor de mensen die dat het hardst nodig hebben.


2. Meer kwaliteit door extra scholing. Dat bevordert de kwaliteit en het aanzien van het beroep.


3. Minder administratieve rompslomp, om het werk aantrekkelijker te maken.

Veldhuijzen van Zanten benadrukte bij de ondertekening opnieuw dat ze de kloof tussen het beleid en de mensen in de zorg wil overbruggen. Zij stelt daarbij de professionaliteit van de verzorger en de wensen van de cliënt centraal. âHet tekenen van dit convenant is een geweldig startpunt. Het is een mooie mix van knowhow en middelenâ, aldus de staatssecretaris. Zij riep de betrokkenen op âde ambities van het convenant om te zetten in dadenâ.

CDA-kamerlid Sabine Uitslag is blij met de aangekondigde investeringen. âDit is goed nieuws voor de mensen die de zorg het hardst nodig hebben. De 12.000 extra handen aan het bed zijn hard nodig. Ik heb me jarenlang ingezet voor meer verpleegkundigen. Dat gaat nu gebeuren.â De CDAâster, zelf afkomstig uit de zorg, benadrukt dat het in de zorg gaat om de relaties tussen mensen. âMensen maken het verschilâ, aldus Uitslag. âIk zal de staatssecretaris er aan houden dat we hier in de zorg echt iets van gaan merken. Kwantiteit is erg belangrijk, maar het gaat uiteindelijk ook om de kwaliteit.â