Partij voor de Vrijheid (PVV)

Beveiliging koningin schiet tekort

Vragen van de Leden Elissen en Brinkman aan de minister van Veiligheid en Justitie over de tekortschietende beveiliging van de Koningin.


1.)
Bent u bekend met het bericht `Kwaadwillenden kunnen gevaarlijk dicht bij vorstin komen'? (*)


2.)
Hoe beoordeelt u de stelling in het artikel dat er sinds 2009 vier incidenten zijn opgetreden waarbij de Koningin `werd geconfronteerd met aanslagplegers en labiele figuren die vlakbij haar konden komen'? Betekent dit dat de beveiliging van de Koningin niet op orde is? Zo nee, waarom niet?


3.)
Hoe beoordeelt u de situatie dat `een bekende van de politie' een besloten bijeenkomst kan bijwonen waarbij de Koningin aanwezig is en hoe beoordeelt u de uitspraak van het KLPD dat "Koningin geen moment in gevaar is geweest"? Was zij daadwerkelijk geen moment in gevaar? Beschikte het KLPD op het moment van de uitspraak over voldoende informatie om deze uitspraak te rechtvaardigen? Zo ja, waarom?

3.)
Betekent `een bekende van de politie' dat deze man geweldsdelicten en/of eerdere verstoringen van de openbare orde op zijn naam heeft staan? Hoe gaat u in de toekomst voorkomen dat `bekenden van de politie' in de buurt van de Koningin komen?


4.)
Waren er afdoende maatregelen getroffen om te voorkomen dat bezoekers wapens en/of explosieven het concertgebouw in hadden kunnen smokkelen?


5.)
Hoe komt het dat de 39-jarige man `zonder vaste woon- en verblijfplaats' pas na enkele minuten van het podium werd geplukt? Kan, gezien de observatie dat de Koningin tijdens deze verstoring `van de dienaar van allah' op haar plaats bleef zitten geconcludeerd worden dat de beveiligers niet bezig waren haar in veiligheid te brengen?


6.)
Waren er mensen in het publiek aanwezig die in het bezit waren van een vuurwapenvergunning of eerder over een vuurwapenvergunning hebben beschikt? Zo ja, was dit aanleiding voor nader onderzoek en of nadere veiligheidsmaatregelen?

(*) "Kwaadwillenden kunnen gevaarlijk dicht bij vorstin komen," (Telegraaf, 05-09-2011, voorpagina).