FNV Bondgenoten

Rechter: "Medezeggenschap hoort op een zo laag mogelijk niveau in de organisatie"

Recentelijk deed de Rotterdamse rechtbank een belangrijke uitspraak. Geheel tegen de trend in, om bij grote concerns te komen tot maar één ondernemingsraad, vindt de rechter dat dit niet conform een goede toepassing van de WOR is.

Deze uitspraak kan nog al wat consequenties hebben voor ondernemingsraden die in een vergelijkbare situatie gekozen hebben voor een model met maar één gemeenschappelijke ondernemingsraad voor de bedrijfsonderdelen samen al dan niet met onderdeelcommissies.

Bij Stichting de Hefgroep met vier dochter ondernemingen, meer dan 1000 werknemers en 3 CAO's, speelde een discussie over de meest wenselijke medezeggenschapsstructuur. De ondernemers wilden één gemeenschappelijke ondernemingsraad en de bestaande medezeggenschapsorganen wilden een structuur met meerdere ondernemingsraden en een centrale ondernemingsraad. Omdat ze er onderling niet uit kwamen legden zij de vraag over welk model het meest conform een goede toepassing van de WOR was, voor aan de Kantonrechter.

Afwijzing Onderdeelcommissies
De rechter oordeelde dat één van de doelstellingen van de WOR is, het instellen van ondernemingsraden op een zo laag mogelijk niveau, in het werkmilieu van de betrokkenen. Dit zorgt voor een goede waarborg van medezeggenschap volgens de WOR. In dit geval is dat dan op het ondernemingsniveau. Een gemeenschappelijke ondernemingsraad kan alleen worden ingesteld als dit een goede toepassing van de WOR bevordert. Feitelijk kijkt de rechter vooral op welk niveau in de organisatie de zeggenschap plaatsvindt. Deze lag vooral op decentraal niveau en de rechter wees daarom ook het instellen van Onderdeel Commissie voor de ondernemingen af omdat een commissie wordt ingesteld t.b.v. de centrale medezeggenschap.

Kostenargument
De rechter gaf tevens aan dat het kostenargument om tot een model met een COR en OR'en te komen, twijfelachtig was omdat het andere model ook de nodige kosten met zich meeneemt. Ook het argument dat OR'en rechtszaken kunnen aanspannen en OC's niet legde hij naast zich neer omdat dit recht nu eenmaal bij wet is geregeld.

Ons commentaar
Eerder hebben de FNV-bonden 3 uitgangspunten geformuleerd voor de vormgeving van medezeggenschap in concerns en grote ondernemingen:


· Dichtbij de mensen zodat betrokkenheid goed is


· Invloed op de ondernemingsstrategie


· Goede kwaliteit van de mensen in de medezeggenschap(competenties)

Vooral bij fusie en overname raakt de OR in een kleiner bedrijfsonderdeel al gauw tussen de wielen. Ook een Raad van Bestuur of hoofddirectie wil soms graag centraal de macht centraal uit gaan oefenen en stuurt dan ook op één OR. Het is prettig om te weten dat deze KR-uitspraak het beleidsuitgangspunt 'dichtbij de mensen' steunt.

Uitspraak Kantonrechter Rotterdam 30 maart 2011