Universiteit Twente

OCW investeert in Sectorplan Technologie

05 september 2011

Staatssecretaris Halbe Zijlstra heeft het startsein gegeven voor de uitvoering van het Sectorplan Technologie 2011-2015. 3TU is verheugd met de extra investering van 11 miljoen euro die het ministerie van OCW jaarlijks aan het Sectorplan koppelt en neemt de uitvoering direct ter hand. Het Sectorplan Technologie vormt de basis van de samenwerking tussen de drie technische universiteiten. Hierin staan concrete plannen op het gebied van onderwijs, onderzoek en valorisatie beschreven. De toekenning van nieuwe middelen voor het Sectorplan is een waardering van de prestaties van 3TU tot dusver en een erkenning van het belang van de technisch-wetenschappelijke sector.

In het persbericht van het ministerie van OCW ( www.rijksoverheid.nl/ministeries/ocw ) over het Sectorplan en de toekenning van de nieuwe middelen zegt staatssecretaris Zijlstra: "De drie TU's tonen hiermee aan dat zij bereid zijn verder te investeren in sterke technisch-wetenschappelijke opleidingen met een goed studierendement. Dat heeft Nederland ook nodig."

De extra investering werd begin juli door staatssecretaris Zijlstra in de Strategische Agenda Hoger Onderwijs, Onderzoek en Wetenschap aangekondigd. De staatssecretaris prijst hierin de hoogwaardige reputatie en de kwaliteit van de opleidingen van de drie technische universiteiten. Hij reikt de hand om de instroom van studenten te verhogen en het rendement van de TU-opleidingen te verbeteren.

Met het Sectorplan Technologie 2011-2015, dat te vinden is op www.3tu.nl, geeft 3TU concrete uitvoering aan de plannen op het gebied van onderwijs, onderzoek en valorisatie. Thema's die de staatssecretaris in de Strategische Agenda aansnijdt, zoals arbeidsmarktbehoefte, specialisatie en profilering van de opleidingen, onderzoek, kennisvalorisatie en samenhang met het beleid op het gebied van de topsectoren, maken er deel van uit.

sectoren
Omdat technologie een cruciale rol speelt in economische groei, zijn technisch-wetenschappelijk onderwijs en onderzoek ook een belangrijk onderdeel van de agenda's van de topsectoren. Onmisbaar voor het realiseren van de ambities van de topsectoren is het technisch-wetenschappelijke talent dat voortkomt uit de belangrijkste kweekvijvers van Nederland: de drie Technische Universiteiten. Daarom zoekt 3TU ook de intensieve dialoog met de topsectoren en het bedrijfsleven. 3TU staat klaar om de agenda's van de topteams te helpen realiseren.