Gemeente Heeze-Leende


Burgemeester voor de klas in de slimste regio van de wereld!

Burgemeester Verhoeven bracht op 29 augustus jl. een verrassingsbezoek aan drie basisscholen in onze gemeente, St. Jan in Leenderstrijp, Dirk Hezius in Heeze en de Talententoren in Sterksel. Zo maakte hij een praatje met scholieren en hij richtte zich tot een volle klas tijdens de eerste lesuren na de zomervakantie. Als het aan de burgemeester ligt, gaan de leerlingen extra gemotiveerd het nieuwe schooljaar in. Zijn boodschap: "Jullie leren en studeren in de slimste regio van de wereld. Dat is iets om trots op te zijn en je voordeel mee te doen. Zeker als je kiest voor een carrière in de bètatechniek heb je hier veel kansen, want dan kun je altijd aan het werk."

De actie is onderdeel van `Brainport regio Eindhoven, de slimste regio van de wereld'. Heeze-Leende is een van de 21 gemeenten in de regio die daar onder valt. Ook de andere burgemeesters in de regio hadden de afgelopen weken een educatieve taak. Het doel van deze actie is de boodschap `Wij zijn de slimste regio van de wereld' in het hoofd én in het hart te krijgen van alle inwoners, ondernemers, leerlingen en studenten in de regio.

Achtergrond
Afgelopen juni is Brainport regio Eindhoven in New York verkozen tot `slimste regio van de wereld' door het Intelligent Community Forum (ICF). Brainport regio Eindhoven mag een jaar lang de titel `Intelligent Community of the Year 2011' voeren. Het ICF verkoos Brainport regio Eindhoven uit een deelnameveld van ongeveer 400 steden en regio's wereldwijd. `Slimme regio's' die Brainport voorgingen zijn onder andere New York, Calgary, Seoul, Taipei, Singapore, Waterloo en Stockholm.

De kick off actie richt zich specifiek op het onderwijs en benadrukt dat de regio volop carrièrekansen biedt voor leerlingen en studenten. Het doel is in eerste instantie het bewustzijn te versterken, en uiteindelijk dat zij daadwerkelijk in Brainport regio Eindhoven hun carrière opbouwen, een baan zoeken of een bedrijf starten.

Tekort
Brainport regio Eindhoven heeft te maken met een groeiend tekort aan gekwalificeerd technisch personeel in de bloeiende kennis- en maakindustrie. Nu al zijn er veel vacatures in technische- en industrieberoepen en dat worden er alleen maar meer, onder andere door de komende vergrijzingsgolf. Brainport heeft mensen nodig op alle niveaus, van hoogopgeleide kenniswerkers tot knappe vakmensen. Voor kinderen en jongeren in Brainport is dat een inspirerend vooruitzicht. Doen ze hun best op school, dan doen ze dat niet voor niets. Dat is wat de burgemeesters graag willen overbrengen. Zeker als ze een technisch georiënteerd beroep kiezen, dan is de kans groot dat ze straks een baan vinden. Een interessante baan bovendien, waarmee ze kunnen bijdragen aan tot de verbeelding sprekende oplossingen op bijvoorbeeld het gebied van het voorkomen van files, gezond ouder worden, gezonde voeding, schone energie en veiligheid. De `slimste regio van de wereld' heeft daar alles voor in huis.

De aandacht voor `De slimste regio van de wereld' is een initiatief van samenwerkende partijen in de regio bestaande uit bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden.