ISSO

Betonkernactivering

Cursus Betonkernactivering

Zonder meerkosten extra energie besparen!
Voor architecten, installateurs, bouwkundigen en installatieadviseurs.

In opdracht van OTIB organiseert ISSO in samenwerking met DWA de cursus betonkernactivering (BKA). De cursus is opgesplitst in twee opleidingen:
o De introductiecursus BKA basis, een algemene introductie over het fenomeen betonkernactivering, voor de architect en bouwkundige; o De 4-daagse integrale BKA-opleiding voor ontwerpers die daadwerkelijk met betonkernactivering in gebouwen aan de slag gaan. Deze opleiding wordt afgesloten met een CITO-examen. Indien men een voldoende scoort voor het examen krijgt men een bewijs van vakbekwaamheid.

Creëer een behaaglijk en aangenaam binnenklimaat met BKA Gebouwen met betonkernactivering maken op een actieve manier gebruik van de thermische massa van het gebouw. Dit in tegenstelling tot een middeleeuwse kathedraal, die op een passieve manier z'n thermische massa gebruikt en daarmee 's zomers de warmte buiten de deur houdt. In de kern van betonnen vloeren, wanden en plafonds worden kunststof leidingen aangebracht waar water doorheen stroomt. Dit stromende water versnelt de warmte- of koudeoverdracht van de omgeving naar de massa en andersom. Door de temperatuur van het water te variëren kan men op een actieve wijze de gehele constructie, dus ook alle ruimtes in het gebouw, koelen of verwarmen.

Waarom een cursus voor toepassen BKA
Door de gebouwmassa actief te betrekken bij de uitwisseling van warmte en koude ontstaat er een ander soort dynamiek in het gebouw. Maar ook het gehele ontwerpproces is anders. Nog belangrijker en anders dan bij conventionele trajecten is de integrale aanpak van het ontwerpproces. De installatieadviseur zal een veel nadrukkelijker rol moeten vervullen in het ontwerpteam. Dit is van groot belang vanwege de volgende zaken: o De vaststelling van de gebruiksfunctie van gebouwdelen en de mogelijke, aanvullende installaties (ventilatie) vragen om een geheel eigen benadering. Dit moet gezamenlijk en in een vroeg stadium worden vastgelegd.
o Welke andere afgiftesystemen naast betonkernactivering zijn nodig? Kunnen radiatoren worden weggelaten en hoe zit 't dan met koudeval? o De `traagheid' van het systeem vraagt een eigen regelstrategie. o De diameter van de watervoerende buizen en de onderlinge buisafstand binnen het legpatroon vragen om een vroegtijdige en juiste afstemming met de constructeur.

Introductiecursus BKA basis (1 dag) voor architecten, bouwkundigen Betonkernactivering staat volop in de belangstelling bij architecten, opdrachtgevers en projectontwikkelaars. Steeds meer kantoren, onderwijs-, andere (overheids)gebouwen en woningen zullen in de komende jaren worden voorzien van een thermisch geactiveerde betonconstructie.

Is betonkernactivering voor uw gebouw een goede keuze? Deze cursus behandelt het begrip betonkernactivering en gaat in op de aspecten die bepalen of de toepassing van deze technologie wel of niet mogelijk is. Er wordt besproken in welke situatie betonkernactivering wel of minder geschikt is om toe te passen. Tevens worden ook de aandachtspunten bij het voortbrengingsproces van een klimaatsysteem met BKA beknopt behandeld, zodat de cursist weet wat de voordelen, nadelen en aandachtspunten bij het toepassen van BKA zijn.

Data
12 oktober 2011 te Woerden
16 december 2011 te Woerden
15 februari 2012 te Woerden
21 maart 2012 te Woerden

Doelgroep
Architecten, bouwkundigen, opdrachtgevers en gebouwbeheerders

Uw investering
De deelnameprijs voor de introductiecursus BKA basis bedraagt EUR 595,- (excl. BTW)
Voor bedrijven die bij OTIB zijn aangesloten, komen de deelnamekosten grotendeels voor rekening van OTIB. Voor de introductiecursus BKA basis geldt een eigen bijdrage van EUR 199,- (excl. BTW). De prijs incl. ISSO-publicatie 85 'Thermisch Actieve Vloeren, Betonkernactivering'

4-daagse integrale BKA-opleiding voor installateurs en installatieadviseurs

De inhoud van deze vierdaagse cursus is als volgt opgebouwd: Dag 1. Waarom zou je kiezen voor BKA en wat kun je er wel of niet mee? Wat is het belang van een integraal ontwerpproces (de architect, de constructeur en de installatie-adviseur/installateur)? De tools om na te gaan of BKA een goede keuze is voor het gebouw komen aan bod. Daarna wordt het gewenste en het te bereiken thermisch comfort door BKA behandeld.
Dag 2. Behandeling van de constructieve inpassing, ruimtebeleving en inpassing van de techniek. Welke vloertypen en leidingregisters zijn er, hoe pas je die in bij BKA? We bekijken ventilatieconcepten en hoe je deze technieken in de verschillende installatieconcepten integreert. Wat zijn de consequenties voor het interieurontwerp en welk soort verlichting kun je toepassen?
Dag 3: Alles over de regeling: hoe deel je thermische zones in, en hoe regel je deze? Welke regelstrategieën kun je toepassen bij BKA? Welk effect heeft `zelfregelbaarheid' van het gebouw op je gekozen naregeling. Welke flexibiliteit (of juist niet) kan BKA de ontwerpers bieden? Wat is de relatie met flexibiliteit en diversiteit van het gebouwgebruik? Het kun je bepalen, in de orde van grootte, welke impact BKA heeft op de EPC, BREEAM-score en GreenCalc-score. Welke impact heeft BKA op de energiebesparing en het sluiten van kringlopen? Dag 4: De kosten en de benchmarking. Het leren vergelijken van de kosten en baten van BKA ten opzichte van andere LTV-systemen. Het toepassen van het afwegingskader in de hoofdcasus. Daarbij gebruikmakend van de eerder genoemde vijf tools.

Als rode draad door alle dagdelen loopt het behandelen van een casus van een realistisch gebouw. Daarin worden alle onderwerpen van de verschillende dagdelen behandeld. Via deze casus loopt de cursist het gehele stappenplan door om uiteindelijk tot een goed en geïntegreerd BKA-systeem te komen. Tijdens de cursus wordt over de dagdelen rekening gehouden met een evenwichtige verdeling van complexe en minder complexe onderwerpen. Lastige onderwerpen als thermisch comfort en regeling vallen bijvoorbeeld niet op één dag. Verder is er halverwege het traject een herhaling via een integrale conceptkeuze, waarbij men teruggrijpt op het stappenplan voor het ontwerp.

Doelgroep
Installateurs en installatieadviseurs

Data
3, 10, 18 en 25 november 2011 te Woerden
4, 11, 18 en 25 januari 2012 te Woerden
4, 11, 18 en 25 april 2012 te Woerden

Uw investering
Voor bedrijven die bij OTIB zijn aangesloten, komen de deelnamekosten grotendeels voor rekening van OTIB. Voor de 4-daagse integrale BKA-opleiding geldt een eigen bijdrage van EUR 599,- (excl. BTW). Voor overige belangstellenden bedraagt de deelnameprijs EUR 1.675, - (excl. BTW). De prijs is incl. ISSO-publicatie 85 'Thermisch Actieve Vloeren, betonkernactivering'.

Aanmelden

Middels het aanmeldformulier kunt u zich aanmelden. Na aanmelding ontvangt u een schriftelijke bevestiging met de routebeschrijving en de factuur.

In-Companytrainingen

Voor bedrijven die met een groep van 8 of meer collega's op maat willen leren verzorgt ISSO deze cursus ook als In-Company training. Afhankelijk van uw wensen en van de kennis en ervaring van uw groep stellen we in overleg een programma samen. Voor meer informatie en een offerte op maat kunt u contact opnemen met Susanne Suvaal, s.suvaal(at)isso.nl
ISSO