Maastricht University

Het groeipotentieel van een krimpregio

Opening academisch jaar 2011-2012

Op maandag 5 september 2011 opent de Universiteit Maastricht traditiegetrouw het nieuwe academisch jaar. Prof. dr. Martin Paul, de nieuwe voorzitter van het College van Bestuur schets in zijn speech 'Four weddings and a funeral' zijn visie op de toekomst van de Universiteit Maastricht. 's Ochtends debatteren wetenschappers, studenten, ondernemers en politici over manieren om de demografische uitdagingen waar Limburg voor staat het hoofd te bieden. Samen gaan de deelnemers op zoek naar het groeipotentieel van de krimpregio Limburg en de rol die de UM daarbij kan spelen.

Ochtendsprogramma
Het ochtendsymposium voorafgaand aan de officiële opening heeft als titel: 'Challenging demographics; Maastricht University's contribution to the future of Limburg'. Welke kansen zijn er en welke initiatieven moeten verder ontwikkeld worden om de toekomst van Limburg krachtig te stimuleren? Naast Wim Deetman, voorzitter van de adviescommissie Bevolkingskrimp Limburg en Bas ter Weel van het Centraal Plan Bureau, komen twee buitenlandse gasten die in Engeland en Denemarken ervaring hebben opgedaan met dit thema.

Een groot deel van het programma is ingeruimd voor interactie en debat tussen de deelnemers in de zaal, politici (Burgemeester Paul Depla van Heerlen, Gedeputeerde Mark Verheijen), bestuurders (Guy Peeters MUMC+) en wetenschappers onder leiding van Gerlach Cerfontaine, hoogleraar Regional Innovation Policy. Het ochtendprogramma is Nederlands gesproken (m.u.v. de buitenlandse deelnemers).

Officiele opening
Het officiële gedeelte van de opening van het academisch jaar vindt 's middags plaats in het Theater aan het Vrijthof. Voor Prof. dr. Martin Paul - sinds 1 mei van dit jaar Voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht- is deze opening van het academisch jaar het eerste grote evenement sinds zijn aanstelling. Zijn maidenspeech heeft als titel: 'The future of Maastricht University: Four weddings and a funeral'.

Traditiegetrouw worden er tijdens de opening ook een aantal prijzen uitgereikt: de Edmond Hustinx prijs voor de wetenschap, voor een veelbelovende jonge onderzoeker en de Studentenprijs voor een student (of een groep studenten) die zich naast zijn of haar studie verdienstelijk heeft gemaakt op maatschappelijk, cultureel of sociaal gebied. Het middagprogramma is geheel Engelstalig.

Zowel het ochtend- als het middagprogramma is voor publiek toegankelijk. Aanmelden via de website van de Universiteit Maastricht is wel noodzakelijk: www.maastrichtuniversity.nl/opening