Ingezonden persbericht


PERSBERICHT / OPROEP

Utrecht, 5 september 2011

Oproep kandidaten voor EADV-OnderzoeksGRANT 2012

Op 28 juni 2012 wordt de derde EADV-OnderzoeksGRANT uitgereikt aan een diabetesverpleegkundige of praktijkondersteuner die een bijzonder wetenschappelijk onderzoek wil doen. Het gaat om een bedrag van vijfduizend euro, te besteden aan de uitvoering van het onderzoek en de verspreiding van de onderzoeksresultaten. De EADV en de twee vorige winnaars, Hanneke Hortensius en Jolanda Hensbergen, roepen graag collega's op een onderzoeksvoorstel in te dienen vóór 15 december 2011.

De EADV-OnderzoeksGRANT is bedoeld om EADV-leden te stimuleren tot onderzoek met als doel het verbeteren van de verpleegkundige diabeteszorg in Nederland en daarmee de gezondheid van mensen met diabetes mellitus. De beoordelingscommissie bestaat uit voorzitter Gillian Kreugel Msc (onderzoeker en diabetesverpleegkundige), prof.dr. Bert Vrijhoef (hoogleraar Chronische Zorg) en Sonja Hutschemakers (EADV-bestuurslid met portefeuille Kwaliteit). Deze onafhankelijke commissie beoordeelt de wetenschappelijke en maatschappelijke relevantie, de methodologische kwaliteit en de haalbaarheid van het onderzoeksvoorstel. De EADV-OnderzoeksGRANT wordt mogelijk gemaakt door Roche Diagnostics. De eervolle stimuleringsprijs is inmiddels tweemaal toegekend.

In november 2009 kreeg Hanneke Hortensius, diabetesverpleegkundige en onderzoeker in Zwolle, de eerste EADV-onderzoeksGRANT voor haar promotieonderzoek naar zelfcontrole bij mensen met diabetes. "Dankzij de Grant kunnen wij onderzoek doen dat direct te maken heeft met ons dagelijks werk. Voor mij persoonlijk betekent de Grant een erkenning voor het onderzoek waar ik mee bezig ben", zegt Hanneke. "Door de Grant krijgt mijn onderzoek ook meer bekendheid. En bekendheid helpt zeker om mensen enthousiast te maken om mee te werken aan onderzoek. De Grant is een prachtige en unieke kans om de kwaliteit van de diabeteszorg te verbeteren en mee te werken aan de professionalisering van ons beroep. En het biedt iemand persoonlijk de kans zich verder te ontwikkelen." In maart 2011 kreeg Jolanda Hensbergen, diabetesverpleegkundige en onderzoeker in Amsterdam, de EADV-OnderzoeksGRANT voor een onderzoek hoe vrouwen met zwangerschapsdiabetes het beste kunnen worden begeleid. "De Grant biedt mij de mogelijkheid om te zoeken naar evidence based antwoorden op in de dagelijkse zorg gerezen vragen", zegt Jolanda. "Zonder de Grant had dit niet gekund: de dagelijkse zorg biedt weinig ruimte voor het opzetten van een eigen onderzoek, al zal menigeen zeggen dat het 'zou moeten kunnen'. Collega's moeten de kans grijpen om zich te verdiepen in hun vak en zich te profileren op wetenschappelijk gebied. De EADV-OnderzoeksGRANT biedt deze kans!"

Aanmelding

De aanvraag kan tot 15 december 2011 worden ingediend met een formulier dat te downloaden is via de EADV-website. De aanvrager moet aanwezig zijn bij de uitreiking van de prijs tijdens de EADV-kennisdag op 28 juni 2012. Meer informatie over de EADV-OnderzoeksGRANT, de voorwaarden en het aanmeldingsformulier is te vinden op www.eadv.nl (onderaan de openingspagina klikken op 'OnderzoeksGRANT').

***********