Gemeente Tilburg

Steeds meer sociale huurwoningen energiezuinig

Elektriciteit- en gasverbruik liggen in Tilburg onder Nederlands gemiddelde

Steeds meer sociale huurwoningen zijn energiezuinig. Dat blijkt uit de Tilburgse Klimaatmonitor 2010, die een beeld geeft van de Tilburgse uitstoot van CO2 en van wat er allemaal gebeurt om die uitstoot te verminderen. Steeds meer bedrijven en instellingen nemen hun verantwoordelijkheid om mee te werken aan een klimaatneutrale stad. Al 78 partners hebben de Tilburgse Klimaatverklaring ondertekend. Er is een voorzitter voor het Klimaatschap benoemd, en een kwartiermaker voor nieuwe projecten om duurzame energie op te wekken.

Van de ruim 25 duizend gelabelde sociale huurwoningen in Tilburg heeft nu 9% een A of B label. In 2007 haalde nog maar 3% deze mooie score voor energiezuinigheid. Bovendien heeft 31% nu een C label, terwijl dat in 2007 nog maar 16% was. Het gemiddeld elektriciteitsverbruik en het gemiddeld gasverbruik van de Tilburgse bevolking ligt iets onder het Nederlands gemiddelde. Vrijstaande woningen zijn de grootste verbruikers van gas en elektriciteit. Appartementen verbruiken het minst. Een kwart van de Tilburgse woningen is aangesloten op stadsverwarming, waarvan de warmte afkomstig is van de Amercentrale in Geertruidenberg. Dertig procent van de gebruikte brandstoffen in deze centrale is al duurzaam.
Het aantal personenauto's in Tilburg was in 2010 totaal 90.925. Dat is gemiddeld 0,552 auto per inwoner van 18 jaar of ouder. Iets minder dan het Nederlands gemiddelde. Iedere Tilburger kan energie besparen. Populaire maatregelen zijn de ramen dichtdoen als de verwarming aan is (87% doet dat altijd), de kraan niet onnodig laten lopen (77% altijd) en onnodig brandende lampen uitdoen (74% altijd). Op de website van het klimaatbureau (www.klimaatbureautilburg.nl) zijn veel tips te vinden.

Het gemeentelijk wagenpark is afgenomen van 222 (begin 2010) tot 188 (begin 2011). En het wordt steeds groener. Inmiddels zijn er 18 elektrische scooters, die rijden op groene stroom. Ook heeft de gemeente 4 elektrische wagens die de rommel opruimen. Openbare verlichting draagt niet bij aan de CO2-uitstoot, omdat de gemeente alle elektriciteit groen inkoopt. Maar er wordt wel veel energie bespaard. Van de 40.000 lichtpunten wordt nu ruim 40% gedimd, met name in de woon- en verblijfgebieden. Inmiddels is een groot deel van de verouderde straatverlichting vervangen door energiezuinige LED-lampen. Ook is de eerste ervaring opgedaan met verlichting op aanvraag, in de omgeving van de Tobias Asserlaan in Berkel-Enschot. Van de 32 grote gemeentelijke gebouwen hebben er inmiddels tien een A of B-label. Het zijn de wijkcentra 't Sant, Spijkerbeemden, Heyhoef, de Nieuwe Stede en de Ypelaer. En stadswinkel Reeshof, bibliotheek Heyhoef, V39, 013, en sporthal Dongewijk. Daarentegen zijn bijvoorbeeld Stadskantoor 1 en 2, met label F, niet bepaald energiezuinig.

Het college heeft deze week kennis genomen van de Klimaatmonitor 2010.


Noot voor redacties