Ingezonden persbericht


Leiden, 5 september 2011

Opening Academisch jaar Universiteit Leiden in teken van samenwerking

In Nederland komt er de komende jaren geen nieuw geld bij voor de universiteiten. Wat is dan voor de Nederlandse kennisinstellingen en voor de Universiteit Leiden in het bijzonder de beste strategie? 'Samenwerken en niet concurreren lijkt de beste optie als wij in de wereldtop mee willen blijven spelen', zo betoogt collegevoorzitter Paul van der Heijden op 5 september in zijn rede 'Wetenschap in drievoud' tijdens de opening van het Academisch Jaar van de Universiteit Leiden.

Van der Heijden doelt op de gesprekken over samenwerking met de Erasmus Universiteit, de Technische Universiteit Delft, twee andere sterke universiteiten van naam en faam met een eigen profiel in de Randstad. Hij legt in zijn speech uit wat de voordelen van samenwerking zijn.

"Er zijn best practices, er is ervaring met samenwerking er is de wil om op dit pad verder te gaan", zo zei de CvB-voorzitter. "Uitgaande van de ambitie om uitstekende research driven instellingen te blijven, kunnen wij door samen te werken in plaats van te concurreren, door één gezamenlijke strategie te formuleren in plaats van drie, bereiken wat in andere landen door extra overheidsinvesteringen wordt bereikt. Krachtenbundeling kan de mogelijkheden en een serieus begin van financiële ruimte opleveren om bij te blijven in de eredivisie van wetenschap en daarin liefst nog beter te worden." Daar hebben onderzoekers, studenten, (regionale) bedrijfsleven en economie, en ook samenleving volgens Van der Heijden belang bij.

In zijn rede 'Gedachten aanpassen aan feiten' sprak Jeroen van der Veer, oud-voorzitter Raad van Bestuur Royal Dutch Shell en voorzitter van de Raad van Toezicht Platform Bèta Techniek over 'de essentie van leiderschap' en over het dreigende tekort aan goede bèta-mensen. Hij pleitte in zijn uitleg van zijn formule van leiderschap voor het 'organiseren van ongewenste feedback' om zo 'vanzelfsprekendheden te kantelen en ter discussie te krijgen'. " Dat is dus je gedachten aanpassen, van waaruit je eventueel een aangepaste richting uitzet."

"Goed leiderschap is dan ook niet klakkeloos het overnemen wat men al dacht of het meelopen met de waan van de dag. Het betekent veel meer dat je vooral anderen inspireert en vertelt waarom de gewenste richting op langere termijn een win-situatie is voor het geheel." Over het inspireren tot bètastudies zei hij: "Het helpt trouwens ook als middelbare scholieren weten dat je als technicus meer kunt verdienen dan als bankmedewerker..." Verder pleit Van der Veer voor een gezamenlijke agenda van de ministeries van EL&I en OCW om bètatekorten te voorkomen.

Tijdens de plechtigheid in de Leidse Pieterskerk presenteerde taalhistoricus Ewoud Sanders het nieuwe boekje Eerste Hulp Bij e-Onderzoek over text mining voor leken. Aan het einde van de bijeenkomst namen de aanwezigen afscheid van vice-rector magnificus, prof. dr. Rietje van Dam-Mieras. Zij kreeg uit handen van burgemeester Lenferink van Leiden een Koninklijke onderscheiding opgespeld: Officier in de Orde van Oranje Nassau. Na afloop was er gelegenheid tot kennismaken met haar opvolger, prof. dr. Simone Buitendijk.