Raad van State


Mediagevoelige uitspraken Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

11 uitspraken gevonden pagina: 1 2
1. 200907076/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 7 september 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Bestemmingsplannen Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Buitengebied' van de gemeente Haaren) Uitspaak over de vaststelling door de gemeenteraad van Haaren van het bestemmingsplan 'Buitengebied'. Het plan regelt het gebruik van gronden en gebouwen in het buitengebied van de gemeente Haaren. Een groot aantal inwoners en bedrijven is het niet eens met het plan en is daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Veel inwoners verzetten zich tegen het plan omdat het volgens hen te weinig mogelijkheden biedt voor bedrijfsuitbreiding, woninguitbreiding of de bouw van een tweede woning op hun perceel. Andere inwoners hebben juist bezwaar tegen de uitbreidingsmogelijkheden van intensieve veehouderijen in hun omgeving. Zo is er een familie die zich verzet tegen de uitbreiding van een vleeskuikenhouderij aan de Winkelsestraat in Biezenmortel. Andere inwoners vinden dat de woning op hun terrein onterecht als bedrijfswoning is bestemd. Zij willen dat de woning in het plan als 'gewone' woning wordt bestemd. Een autohandel is het er niet mee eens dat het bedrijf niet is opgenomen in het plan. Omdat het bedrijf al sinds 1982 aan de Rijksweg in Biezenmortel zou zijn gevestigd, vind het dat het recht heeft om in het plan te worden opgenomen. Ook Natuurmonumenten is tegen het plan in beroep gekomen. Zij is eigenaar van grote delen van de beschermde natuurgebieden 'Loonse en Drunense Duinen' en 'Leemkuilen'. Volgens haar maakt het plan het mogelijk om in de buurt van deze beschermde natuurgebieden nieuwe intensieve veehouderijen te vestigen of bestaande veehouderijen uit te breiden. Natuurmonumenten vindt dat te weinig onderzoek is gedaan naar de nadelige gevolgen van deze bedrijven voor de natuurgebieden. Ten slotte is ook de Vereniging Het Groene Hart tegen het plan in beroep gekomen. Zij vindt dat het plan boomteeltbedrijven te veel uitbreidingsmogelijkheden biedt. De teelt van bomen zou de karakteristieke openheid van gebied aantasten, aldus de vereniging. Verder vindt ook zij dat de gemeente te weinig onderzoek heeft gedaan naar de gevolgen van het plan voor de beschermde natuurgebieden. Zie ook de uitspraak met zaaknummer 200907666/1 die de Raad van State op woensdag 7 september a.s. eveneens openbaar maakt. Die uitspraak gaat over de aanwijzing die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft gegeven voor het bestemmingsplan. Deze zogenoemde 'reactieve aanwijzing' houdt in dat het provinciebestuur het bestemmingsplan op een bepaald onderdeel van het plan 'overrulet'. Zo vindt het provinciebestuur dat het plan op drie punten onvoldoende rekening houdt met het provinciale ruimtelijke beleid. De gemeenteraad van Haaren en twee inwoners uit Cromvoirt en Biezenmortel zijn het niet eens met de beslissing van het provinciebestuur en zijn daartegen in beroep gekomen bij de Raad van State. Die heeft beide zaken op 16 en 17 mei jl. op zitting behandeld.
2. 201003301/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 7 september 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Natuurbescherming
inhoudsindicatie:

(Bezwaar tegen weigering Natuurbeschermingswetvergunning voor varkenshouderij in Gendt) Uitspraak over de weigering door het college van gedeputeerde staten van Gelderland om een vergunning te verlenen voor een varkenshouderij aan de Zandvoortsestraat in Gendt. Volgens het provinciebestuur heeft het bedrijf geen vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet nodig. Dat komt omdat de totale uitstoot van stikstof op het dichtstbijzijnde beschermde natuurgebied 'Gelderse Poort' per saldo niet toeneemt, aldus het provinciebestuur. Een aantal omwonenden is het hier niet mee eens en is tegen de weigering in beroep gekomen. Zij vinden dat het provinciebestuur de Natuurbeschermingswet verkeerd uitlegt. Zelfs wanneer de uitstoot van de stikstof niet toeneemt, zou toch een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet nodig zijn, aldus de omwonenden. De Raad van State heeft de zaak op 15 april jl. op zitting behandeld.
3. 201004443/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 7 september 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Bestemmingsplannen Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Schiezone' van de gemeente Rotterdam) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Rotterdam van het bestemmingsplan 'Schiezone'. Het plan heeft betrekking op een gebied van ongeveer 140 hectare tussen het veenweidegebied in Midden-Delfland, andere natuur- en recreatiegebieden (Groenblauwe Slinger), Rotterdam-Overschie en de A13. Het plan legt grotendeels de bestaande situatie in het gebied vast, maar maakt ook de aanleg van 50 hectare aan natuur- en recreatiegebied mogelijk. In het kader van het Project Mainportontwikkeling Rotterdam is overeengekomen dat naast de versterking van de haven van Rotterdam en de aanleg van de Tweede Maasvlakte geïnvesteerd wordt in aanleg van natuurgebied. Afgesproken is dat in totaal 750 hectare aan nieuw natuur- en recreatiegebied in de regio Rijnmond zal worden aangelegd. De 50 hectare natuurgebied die in dit plan is opgenomen, maakt daar deel van uit. De Vereniging voor Natuur- en Milieubescherming Noordrand Rotterdam, enkele bedrijven en twee inwoners van Rotterdam verzetten zich tegen het plan en zijn daarom in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een bedrijf aan de Delftweg is het niet eens met de rooilijn die in het plan is opgenomen. Daardoor wordt de ruimte voor bebouwing op het perceel beperkt en kan er bijna niet worden uitgebreid, aldus het bedrijf. Een bedrijf in olie-, gas- en petrochemische industrie dat ook aan de Delftweg is gevestigd, heeft bezwaren tegen de bebouwingsvoorschriften. Die zouden te beperkend zijn in vergelijking met het vorige bestemmingsplan. Dat bezwaar wordt ook aangevoerd door de eigenaren van een bungalow aan de Delftweg. De vereniging voert aan dat van de 50 hectare nieuw aan te leggen natuur op dit moment 35 hectare door agrariërs wordt beheerd, waardoor het aantal weidevogels in het gebied is toegenomen, aldus de vereniging. De vereniging vreest dat de weidevogels door de aanleg van nieuwe natuur worden bedreigd. Bovendien is de vereniging bang voor hinder van de recreatieactiviteiten die in het gebied zijn toegestaan. De Raad van State heeft de zaak op 1 augustus jl. op zitting behandeld.
4. 201005116/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 7 september 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Algemene kamer - Milieu - Afval
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning uitbreiding Orgaworld in Lelystad) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Flevoland heeft verleend aan Orgaworld voor het composteren van afvalstoffen aan de Zeeasterweg in Lelystad. Het bedrijf ligt vlakbij Natuurpark Lelystad. De vergunning maakt het mogelijk 100.000 ton organisch afval te composteren in plaats van de nu vergunde 75.000 ton. Ook wordt de luchtafvoer via de bioscrubber vergroot, de schoorsteen verhoogd van 21 naar 37 meter en worden de bedrijfstijden verruimd. Een naastgelegen afvalverwerkingsbedrijf en een groep omwonenden zijn tegen de vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De omwonenden vinden dat bij de verlening van de vergunning ook de activiteiten van twee andere afvalverwerkende bedrijven hadden moeten worden betrokken vanwege de samenhang tussen de drie bedrijven. Ook had het provinciebestuur volgens hen moeten beoordelen of een milieueffectrapport nodig is om de gevolgen van de uitbreiding van Orgaworld voor de omgeving in kaart te brengen. Verder zou de vergunning niet duidelijk voorschrijven welke afvalstoffen mogen worden gecomposteerd en is volgens de bezwaarmakers de hoogte van de schoorsteen in strijd met het bestemmingsplan. De omwonenden vrezen bovendien overlast door de cumulatie van geluid en geur die van de drie afvalverwerkende bedrijven afkomstig is. Een van de andere afvalwerkende bedrijven, Afvalzorg, verzet zich ertegen dat in de vergunning van Orgaworld geen voorschrift is opgenomen voor de uitstoot van ammoniak. De Raad van State heeft op 27 juni jl. de zaak op zitting behandeld.
5. 201010915/1/H2
datum van uitspraak: woensdag 7 september 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Algemene kamer - Hoger Beroep - Schadevergoeding
inhoudsindicatie:

(Weigering schadevergoeding vanwege reclamemast McDonald's Waardenburg)

Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Neerijen om een echtpaar schadevergoeding te geven. Het echtpaar vindt dat hun woning aan de Dorpsstraat in Waardenburg minder waard is geworden door de komst van een reclamemast van McDonald's van ruim 30 meter aan de Steenweg langs de A2. Dat zou vooral komen door lichthinder van de mast. Ook tast de mast het uitzicht vanuit hun woning aan, aldus het echtpaar. Volgens het gemeentebestuur zijn de gevolgen van de reclamemast niet zo groot, dat de woning van het echtpaar daardoor in waarde is gedaald. Het uitzicht wordt al gedomineerd door een geluidsscherm en door de mogelijkheid om verkeersborden en lichtmasten langs de snelweg te plaatsen, aldus het gemeentebestuur. Het echtpaar heeft een advies laten opstellen waaruit zou blijken dat een schadevergoeding van EUR 85.000 moet worden betaald door de gemeente. De rechtbank in Arnhem stelde het echtpaar in september 2010 in een eerder beroep in het ongelijk. Tegen die uitspraak is het echtpaar in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 15 juni jl. op zitting behandeld.
6. 201100631/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 7 september 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Algemene kamer - Hoger Beroep - Overige
inhoudsindicatie:

(Verzoek geld- en waardetransporteurs om palen bij winkelcentrum Almere te verwijderen) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Almere om de vaste, omklapbare en dynamische palen bij het Stadshart van Almere te verwijderen. G4S Cash Solutions B.V. en Brink's Nederland B.V. hadden het gemeentebestuur om de maatregelen gevraagd, omdat zij hun klanten in het winkelgebied alleen nog maar via de laad- en losplekken kunnen bereiken. Deze toegangen zouden zeer onveilig zijn en de afsluiting van het winkelgebied zou in strijd zijn met de regeling waarin een vrijstelling voor geld- en waardetransportbedrijven is opgenomen. Daarom vinden de geld- en waardetransporteurs dat de gemeente de toegang tot het winkelgebied niet mag beperken. Het gemeentebestuur heeft het bezwaar van het bedrijf tegen de weigering niet-ontvankelijk verklaard. De weigering zou geen besluit zijn waartegen een juridische procedure mogelijk is. De rechtbank Zwolle-Lelystad oordeelde in december 2010 echter anders. Naar haar oordeel had het gemeentebestuur het verzoek van de bedrijven moeten opvatten als een verzoek om een zogenoemd verkeersbesluit te nemen. En omdat tegen de weigering om zo'n besluit te nemen wel bezwaar en beroep kan worden ingesteld, had het gemeentebestuur inhoudelijk moeten ingaan op de bezwaren van de transporteurs tegen die weigering. Het gemeentebestuur is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 14 juli jl. op zitting behandeld.
7. 201101276/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 7 september 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Algemene kamer - Hoger Beroep - Verordeningen
inhoudsindicatie:

(Evenementenvergunning voor schutterij St. Cornelius Swartbroek) Uitspraak over de evenementenvergunning die de burgemeester van Weert heeft verleend aan Schutterij St. Cornelius Swartbroek voor een schuttersfeest in september 2008. Het gaat om een vergunning op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) voor acht zogenoemde schietbomen, een tent aan de Ringstraat-Venboordstraat in Swartbroek, schietwedstrijden en achtergrondmuziek. Een inwoner van Weert vindt dat er een te kleine veiligheidszone wordt aangehouden tijdens de schietwedstrijden. Ook had in de vergunning moeten worden voorgeschreven dat kogelvangers worden gebruikt tijdens de wedstrijden om loodvervuiling in de bodem te voorkomen, aldus de man. Verder zouden er onterecht geluidsnormen ontbreken voor het schietlawaai. De rechtbank in Roermond verklaarde in december 2010 een eerder beroep van de man ongegrond. Tegen die uitspraak is de man in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 24 augustus jl. op zitting behandeld.
8. 201101421/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 7 september 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Algemene kamer - Hoger Beroep - Verordeningen
inhoudsindicatie:

(Weigeren van vergunning oliebollenkraam voor bakkerij in Heerhugowaard) Uitspraak over de weigering van een vergunning door het college van burgemeester en wethouders van Heerhugowaard. Het gaat om een vergunning voor een oliebollenkraam bij een bakkerij aan de Middenweg voor twee dagen: 30 en 31 december 2008. Het gemeentebestuur heeft ook een dwangsom opgelegd aan de bakkerij als zij toch de oliebollenkraam zou gebruiken. Het gemeentebestuur heeft de vergunning geweigerd, omdat op grond van de gemeentelijke brandveiligheidsvoorschriften minimaal vijf meter ruimte moet bestaan tussen de gevel van de winkel en de kraam. De bakkerij vindt dat voor de verkoop van oliebollen tijdens de periode van Oud & Nieuw een uitzondering gemaakt moet worden op de brandveiligheidsvoorschriften, omdat het om een vergunning voor slechts twee dagen gaat. Bovendien zou de kraam verder aan alle andere brandveiligheidsvoorschriften voldoen. Ook zou het gemeentebestuur de regels niet consequent toepassen, omdat aan een ander bedrijf wel een vergunning is verleend, terwijl die locatie ook niet voldoet aan de vijf meter eis. De rechtbank in Alkmaar verklaarde in december 2010 een eerder beroep van de bakkerij ongegrond. Daartegen is de bakkerij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 17 augustus jl. op zitting behandeld.
9. 201101611/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 7 september 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Algemene kamer - Hoger Beroep - Verordeningen
inhoudsindicatie:

(Intrekking tweede parkeervergunning in stadsdeel Nieuw-West in Amsterdam) Uitspraak over de intrekking door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Nieuw-West van Amsterdam van een van de twee parkeervergunningen van een bewoonster van het stadsdeel. In de parkeerverordening van de gemeente Amsterdam is bepaald dat per woning maximaal twee parkeervergunningen worden verleend. Als een auto op eigen terrein kan worden geparkeerd, krijgen de bewoners één parkeervergunning. Volgens het stadsdeel is eerder over het hoofd is gezien dat de bewoonster op eigen terrein kon parkeren. Dat zij de garage gebruikt als berging, maakt geen verschil, aldus het stadsdeel. De bewoonster is het niet eens met deze beslissing en is daarom in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Amsterdam verklaarde in december 2010 een eerder beroep van de bewoonster ongegrond. Zie ook tien andere uitspraken die de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op 7 september a.s. openbaar maakt. Die uitspraken gaan over andere bewonersvergunningen in het stadsdeel Nieuw-West. Het gaat om de uitspraken met zaaknummers 201101619/1, 201101620/1, 201101633/1, 201101635/1, 201101649/1, 201101664/1, 201101670/1, 201101673/1 en 201101681/1 en 201101682/1. De Raad van State heeft alle zaken op 27 juli jl. op zitting behandeld.
10. 201102398/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 7 september 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Bestemmingsplannen Utrecht
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Hotel Woerden' van de gemeente Woerden) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Woerden van het bestemmingsplan 'Hotel Woerden'. Het gebied waarop het plan betrekking heeft ligt tussen de A12 en bedrijventerrein Polanen. Het plan maakt de bouw mogelijk van een hotel bij de afrit Woerden op de A12. Het hotel zal ruimte bieden aan 125 kamers, en een vergaderruimte en een restaurant krijgen. Volgens de gemeenteraad wordt hiermee het tekort aan overnachtingsmogelijkheden in de gemeente Woerden opgelost. Bovendien geeft een hotel op deze plek de entree van Woerden een nieuw aanzien, aldus de gemeenteraad. ERU Kaasfabriek en de Stichting G. Ribberius Peletier jr. tot behoud van het Landgoed Linschoten zijn tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. ERU voert aan dat zij in 1999 een zogenoemde zichtlocatie langs de A12 heeft gekocht. Volgens ERU is toegezegd dat er op de strook grond tussen het bedrijf en de A12 niet zal worden gebouwd. Het plan maakt daar nu echter een hotel mogelijk. ERU vindt ook dat het hotel te ruime bouwmogelijkheden zijn gegund. De stichting voert aan dat de hoogte en uitstraling van het hotel niet acceptabel zijn. De maximale hoogte van 26 meter zou het landgoed Groot Wulverhorst aantasten. Ook vreest de stichting dat het hotel het landschap zal aantasten. Ten slotte is de stichting bang dat het hotel overlast zal veroorzaken. De Raad van State heeft de zaak op 29 juli jl. op zitting behandeld. pagina: 1 2 rss feeds disclaimer links sitemap the council of state le conseil d'état der staatsrat