Waterschap Zuiderzeeland



Algemene Vergadering steunt unaniem dijkgraaf Tiesinga

De Algemene Vergadering van Waterschap Zuiderzeeland heeft in een extra vergadering unaniem het vertrouwen uitgesproken in dijkgraaf Henk Tiesinga. Dijkgraaf Tiesinga was onder vuur komen te liggen door publicaties in de media over zijn rol als onafhankelijk voorzitter van de Windkoepel Noordoostpolder.

Door de aanhoudende stroom negatieve publiciteit heeft de Algemene Vergadering op 1 augustus besloten een onafhankelijk onderzoek in te laten stellen naar zowel de rol van dijkgraaf Henk Tiesinga als naar het verloop van het vergunningverleningstraject. Bureau WagenaarHoes organisatieadviseurs heeft dit onderzoek uitgevoerd. Het onderzoek bestond naast dossieronderzoek uit een groot aantal interviews met direct betrokkenen.

De AV onderschrijft de conclusies van het onderzoek waarin wordt geconstateerd dat de resultaten van het onderzoek aantonen dat dijkgraaf Tiesinga integer heeft gehandeld en dat geen sprake is geweest van belangenverstrengeling. Ook het traject binnen de ambtelijke organisatie van keurontheffing cq. vergunningverlening is juridisch correct en inhoudelijk zorgvuldig verlopen.

Wel gaf de Algemene Vergadering aan dat de woordkeus van de dijkgraaf met betrekking tot de term technisch voorzitter tot spraakverwarring heeft geleid. De AV onderstreept de conclusies van het onderzoeksbureau om de informatievoorziening en communicatie over de veiligheid van de dijken te verbeteren en heeft hiertoe inmiddels maatregelen getroffen. Tevens zijn er tussen de dijkgraaf en de AV afspraken gemaakt dat nieuwe nevenfuncties van de dijkgraaf vooraf worden voorgelegd aan de fractievoorzitters.