Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

De fundi-factor van Nederland - Op zoek naar hedendaags fundamentalisme

MET EMBARGO TOT DINSDAG 6 SEPTEMBER 2011 9.00 UUR

Tien jaar na 9/11 is fundamentalisme actueler dan ooit. Honderd jaar na het ontstaan van het begrip komt fundamentalisme bijna dagelijks in het nieuws. Precies een eeuw geleden was een fundamentalist een Amerikaanse protestant die zijn geloofsfundamenten veilig wilde stellen. Tegenwoordig doet een fundamentalist eerder denken een aan militante fanaticus. Is dat terecht?

Redacteuren van Trouw verdiepten zich maandenlang in de ontwikkeling van een eeuw fundamentalisme in de wereldreligies christendom, jodendom, islam, hindoeïsme, boeddhisme en spiritualiteit. Met de Vrije Universiteit ontwikkelde Trouw een zelftest, waarin deelnemers hun fundamentalistische gehalte online kunnen ontdekken. Bijna 18.000 mensen maakten de test, veel media schreven erover. De funditest raakte overduidelijk een gevoelige snaar in de samenleving en is nog steeds beschikbaar: http://www.trouw.nl/tr/nl/4464/Religie-Filosofie/integration/nmc/frameset/test/funditest.dhtml

Godsdienstpsycholoog Joke van Saane analyseert in dit boek de resultaten van die test. De Nederlandse fundamentalist anno 2010 blijkt meestal een man van jonger dan 30 jaar met een christelijke politieke voorkeur. Maar hij koppelt fundamentalisme niet per se aan religie of gewelddadig handelen. Veel mensen waren huiverig om als fundamentalist uit de test te komen. Van Saane concludeert dat eerder een lage score op de funditest onwenselijk kan zijn omdat dat kan duiden op onzekerheid van de persoon.

Pauline Weseman bundelde in De fundi-factor van Nederland artikelen, interviews en onderzoeksresultaten en voorzag het boek van een inleiding. Het boek bevat ook interviews met bekende Nederlanders die de test deden. Hoe beginselvast zijn schrijfster Franca Treur, rabbijn Awraham Soetendorp en internetprovocateur Bert Brussen?

De fundi-factor van Nederland.
Op zoek naar hedendaags fundamentalisme
128 pagina's
ISBN 978 90 211 4297 5
¤ 14,50

Pauline Weseman (1972) is journalist, docent en religiewetenschapper. Zij schrijft onder meer voor dagblad Trouw en doceert levensbeschouwing in het hoger en voortgezet onderwijs.
Noot voor redacties