Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdam, 5 september 2011

Odfjell ondertekent Letter of Intent (LoI) met Noord Natie Terminals

Odfjell heeft een LoI getekend om een minderheidsaandeel te verwerven in de bestaande Noord Natie Terminals faciliteit in Antwerpen. Het is de intentie om de terminal capaciteit uit te breiden met 112.000 cbm. De investering zal onderdeel vormen van Odfjell Terminals (Europe), een joint-venture onderneming tussen Odfjell en Lindsay Goldberg LLC.

Odfjell zal een minderheidsaandeel in Noord Natie Terminals (NNT) verwerven, waarbij de opbrengsten van de aandelentransactie zullen worden aangewend voor de geplande uitbreiding.

Strategische investering
Antwerpen is een belangrijke haven voor specialty chemicals en zodoende past deze investering goed binnen Odfjell's ambitie om haar capaciteit in dit segment te laten groeien. Middels de geplande deelname worden de belangrijke aanvoerroutes en chemische clusters nog beter bediend. Beide organisaties voorzien synergievoordelen met de scheepvaartdivisie en de wereldwijde tankterminal business van Odfjell.

Noord Natie
Odfjell beschouwt NNT als een professionele, goed geleide terminal met een sterke naam en positie in de lokale markt. De huidige faciliteit kent een capaciteit van 265.000 cbm, waaraan momenteel een verdere uitbreiding van 32.800 cbm wordt gerealiseerd. Deze is gepland om eind 2011 opgeleverd te worden. Daarboven worden plannen ontwikkeld om een additionele 112.000 cbm capaciteit aan de terminal toe te voegen. Zo realiseert NNT in totaal 400.000 cbm opslagcapaciteit voor haar klanten. Zowel de huidige als de geplande uitbreiding kennen een goede toegang tot kades en minimaliseren zo mogelijke wachttijden voor schepen die vracht lossen of laden. De deelname zal het Odfjell mogelijk maken om haar klanten opslagcapaciteit in zowel Rotterdam als Antwerpen aan te bieden.

Investering
In de LoI wordt aangegeven dat partijen de waarde van NNT's activa zullen waarderen tegen ongeveer 10 * EBITDA. Odfjell zal een minderheidsaandeel verwerven, dat in elk geval groter is dan 25 % in NNT. Het dagelijks management zal door NNT worden gevoerd. De beoogde transactie is onderworpen aan een boekenonderzoek, onderhandelingen, het opstellen van contracten en gebruikelijke juridische en algemene overnamevoorwaarden. De jaaromzet van NNT bedraagt ongeveer Euro 22.8 miljoen.

Over Odfjell
Odfjell is een belangrijke speler in de wereldwijde markt van zeetransport en opslag van chemicaliën en andere speciale bulkvloeistoffen. De Odfjell vloot omvat 85 schepen, de zowel lokaal als wereldwijd worden ingezet. De tankterminal divisie bestaat uit 9 volledig of deels in eigendom zijnde terminals en 12 strategisch gelegen, geassocieerde terminals. Odfjell heeft haar hoofdkantoor gevestigd in Bergen, Noorwegen en heeft ruim 20 kantoren wereldwijd. Er werken meer dan 3800 medewerkers bij Odfjell die samen een omzet genereren van US$ 1.2 miljard. Odfjell is genoteerd aan de beurs van Oslo (ODF). Zie ook www.odfjell.com

Over NNT
NNT is een bedrijf in private handen die haar eerste activiteiten in de opslag van vloeibare producten startte in de jaren '50. Het bedrijf heeft steeds geïnvesteerd in de verdere uitbreiding van haar capaciteit, die nu 265.000 m3 bedraagt, verspreidt over 230 tanks. Naast de opslag in bulk verzorgt zij ook nog "value added" diensten waaronder blending, afvullen in vaten en IBC's en opslag van tank containers. Zie ook www.noordnatie.be

Bijlage: Foto NNT Terminal Antwerpen