Gemeente Bergen op Zoom


Raad geeft ambities aan op gebied van veiligheid

Maandagavond 5 september hebben gemeenteraadsleden van Bergen op Zoom een presentatie gekregen over het thema Veiligheid.

In de presentatie kwamen ontwikkelingen op veiligheidsgebied aan de orde en werd een toelichting gegeven op ieder zogenoemd veiligheidsveld. De zes veiligheidsvelden zijn de komende jaren de `rode draad' in het veiligheidsbeleid van de gemeente Bergen op Zoom. De raadsleden gaven hun top drie van ambities voor het thema.

Burgemeester Polman refereerde aan het feit dat vanavond de brandweer, openbaar ministerie en de politie aan tafel zitten, maar dat de gemeente de afgelopen jaren ook met andere partners actief is geworden op het gebied van veiligheid. Denk maar aan samenwerking met scholen, woningbouwcorporaties en met inwoners (buurtpreventieteams). En natuurlijk de uitrol van het project Courage, het bestrijden van drugsoverlast, in samenwerking met de gemeente Roosendaal. De betrokkenheid bij veiligheid vanuit de gemeenschap is hoog. Dat zien we aan de inzet van wijkcommissies en buurtpreventieteams.

Accenten

Nu staan we in Bergen op Zoom voor de taak om te bezien waar we in het vernieuwde integrale veiligheidsbeleid de accenten moeten leggen, wat we moeten continueren.

Vanavond kon de raad aangeven wat zij belangrijk vindt in deze.

Duidelijk zijn in wie wát doet

Op het thema veiligheid zijn de laatste jaren verschuivingen te zien. Georganiseerde criminaliteit neemt toe en er zijn nieuwe kwetsbaarheden als cybergevaar en de risico's van social media. Belangrijk is te beseffen, dat de politie niet meer als enige voor onze veiligheid kan zorgen. Er is immers een grens aan de inzet van politie. Er komt niet méér blauw op straat. Veiligheidsbeleid is met andere woorden niet meer gelijk aan politiebeleid. Communicatie over wat burgers kunnen verwachten van de politie, buurtpreventieteams, toezicht en handhaving, etc. is belangrijk. En natuurlijk ook wat kan men zelf doen.

Veiligheidsvelden

Tijdens de presentatie zijn zes veiligheidsvelden gepresenteerd die de komende jaren als `rode draad' door ons veiligheidsbeleid lopen. Het gaat hierbij om de velden:

veilige woon- en leefomgeving
bedrijvigheid en veiligheid
jeugd en veiligheid
aanpak georganiseerde criminaliteit
fysieke veiligheid
aanpak (sociale) calamiteiten

Ambities

Op bovenstaande veiligheidsvelden hebben aanwezige raadsleden hun drie belangrijkste ambities aangegeven. Hieronder volgen de highlights:

Heldere verwachtingen hebben qua taken, ook richting burgers. Wat kunnen we wel verwachten, wat niet (politie, brandweer, afdeling toezicht en handhaving gemeente)
Duidelijke communicatie over deze verwachtingen
Burgers betrekken bij veiligheidsbeleid
Goede initiatieven borgen, niet alleen problemen voorkomen Zet in op preventie, burgers en organisatie hebben hier allen een verantwoordelijkheid in, om zo risico's op incidenten te verkleinen.

De ambities worden natuurlijk meegenomen bij de totstandkoming van de kadernota Integrale Veiligheid, waarin het veiligheidsbeleid voor de jaren 2012 - 2016 in wordt vastgelegd. Deze kadernota zal in maart 2012 ter vaststelling aan de Raad worden aangeboden.