Delta


---

Akkoord DELTA en FNV Bondgenoten over sociaal plan Biovalue

Middelburg, 6-9-2011

DELTA en FNV Bondgenoten zijn het eens geworden over een sociaal plan voor de ex-werknemers van biodieselfabriek Biovalue in Eemshaven. Het sociaal plan bestaat uit een beëindigingsvergoeding op basis van de kantonrechtersformule plus een aanvullend bedrag voor iedere medewerker.

Biovalue ging in december 2010 failliet. In augustus 2010 onderhandelden Biovalue en FNV over een concept sociaal plan als DELTA de biodieselfabriek zou sluiten en afbreken. Volgens dat concept zou Biovalue haar medewerkers helpen naar ander werk en een financiële vergoeding betalen. De leden van FNV wezen dat concept af. FNV drong aan op een overname van de fabriek in plaats van sluiting. DELTA zocht maandenlang intensief naar overnamekandidaten voor de fabriek. Al die tijd lag de fabriek stil en zaten de medewerkers thuis. Zij ontvingen in die periode nog wel hun salaris en ploegentoeslagen. Toen bleek dat er geen enkel perspectief was op een serieuze overnamekandidaat, was het voor DELTA niet langer economisch verantwoord de fabriek door te blijven financieren. Daarna heeft Biovalue haar faillissement aangevraagd. Van een sociaal plan vanuit Biovalue kon toen vanuit juridisch oogpunt geen sprake meer zijn. De recente uitspraak van de voorzieningenrechter van de rechtbank in Middelburg - als uitspraak na een kort geding - heeft hierin verandering gebracht: op 18 augustus jl. bepaalde de rechter dat DELTA moest dooronderhandelen over een sociaal plan. Vandaag is overeenstemming bereikt tussen DELTA en FNV over dit Sociaal Plan.

Het kort geding werd aangespannen door FNV bondgenoten en 16 ex-medewerkers van Biovalue. Het nu overeengekomen sociaal plan is van toepassing op alle 27 ex-medewerkers van Biovalue. Alle betrokken ex-medewerkers zijn vandaag geïnformeerd over de inhoud van het sociaal plan. DELTA zal zorgen voor een snelle uitbetaling.

Over FNV Bondgenoten
FNV Bondgenoten is met ruim 477.000 leden de grootste vakbond van Nederland en is de belangenbehartiger voor iedereen o.a. in de sectoren detalhandel, (financiële) dienstverlening, industrie, Metaal, Vervoer en uitkeringsgerechtigden.

Over DELTA
DELTA levert energie, infra- en milieudiensten en digitale services, zoals internet, telefonie en radio en tv-signalen. In thuisbasis Zeeland neemt een groot deel van de huishoudens producten en diensten af van de 'multi-utility company'. Op de zakelijke markt is DELTA actief in binnen- en buitenland op het gebied van afvalverwerking, energie en digitale dienstverlening. De onderneming biedt werk aan ruim 3.300 professionals.