‘Webrichtlijnen belangrijk, maar niet tegen elke prijs’


BAARLE-NASSAU, 20110906 -- De audioverslagen van gemeente Baarle-Nassau blijken na uitspraak van de normcommissie van Stichting Waarmerk Drempelvrij.nl toch op één punt nog af te wijken van de webrichtlijnen. Stichting Accessibility heeft na die uitspraak een nieuwe toetsing uitgevoerd. Enkele maanden geleden mocht Baarle-Nassau zich de enige gemeente in Nederland noemen die het certificaat ‘Drempelvrij met drie sterren’ voor hun verslagenpagina had binnengehaald. Uit bovengenoemde toetsing komt naar voren dat het tekstequivalent voor audio dat de gemeente voert, vervangen moet worden door een woordelijk transcript. Pas dan voldoet een gemeente aan de strenge eisen.

De webrichtlijnen, die sinds 1 januari 2011 van kracht zijn, stellen eisen aan websites van overheidsinstanties en politieke organen op het gebied van ontwerp, bouw en beheer. Deze eisen zijn erop gericht websites optimaal toegankelijk te maken voor alle bezoekers, onder wie ook blinden en slechtzienden. Bovendien worden de sites als ze voldoen aan deze richtlijnen beter gevonden door zoekmachines. Zodoende wordt een grotere groep internetgebruikers bereikt. Ook hebben bezoekers meer keuzevrijheid in de manier waarop zij informatie tot zich nemen. De webrichtlijnen helpen zo om politiek en democratie dichter bij de burger te brengen. Meer informatie over de richtlijnen is beschikbaar via www.webrichtlijnen.nl.

De verslaglegging wordt gerealiseerd door het Rotterdamse bedrijf NotuBiz. Rufus Flipse, directeur van NotuBiz: “NotuBiz hecht zeer aan de toegankelijkheid van de websites waarop de verslagen staan gepubliceerd; die publieke informatie moet optimaal te bereiken zijn.  Onze dienstverlening is daar ook geheel op ingericht.” De griffie van Baarle-Nassau betreurt het resultaat van de hertoetsing. Griffier Herman Dame: “Indertijd hebben wij gekozen voor digitale verslaglegging om de burgers een zo compleet mogelijk beeld te kunnen geven.  Uit kostenoverweging laten we als aanvulling daarop wel nog een samenvattend schriftelijk verslag, maar geen transcript maken.” Wel kan de gemeente indien gevraagd burgers achteraf voorzien van een transcript, maar dit realiseren voor ieder digitaal verslag is financieel gezien niet haalbaar.

Toch is dat niet genoeg om geheel aan de eisen te kunnen voldoen. Herman Dame: “Het kan uiteraard niet zo zijn dat wij gemeenschapsgeld moeten uitgeven om te kunnen voldoen aan zeer strenge richtlijnen waar slechts een heel kleine groep mensen baat bij heeft. Er zijn genoeg andere initiatieven met een breder draagvlak waar wij ons budget aan willen besteden. Het is jammer dat we het groene logo in moeten wisselen voor een oranje poppetje, maar wat ons betreft bieden onze digitale verslagen bieden op deze manier de meest complete informatie die mogelijk is. Voldoen aan de webrichtlijnen vinden we belangrijk, maar niet tegen elke prijs.”

De raadsinformatiepagina van de gemeente Baarle Nassau is te vinden op http://baarle-nassau.raadsinformatie.nl.