GroenLinks Utrecht


P E R S B E R I C H T - 11 augustus 2011
Kamernood Utrecht fors toegenomen

De vraag naar studentenwoningen is in de afgelopen vier jaar verdubbeld. Dat blijkt uit de Studenten Woonmonitor 2011. Niet alleen de jaarlijkse toename van het aantal studenten in Utrecht, maar ook de duidelijke afname van het aantal aangeboden kamers is daar de oorzaak van.

GroenLinks raadslid Steven de Vries maakt zich zorgen over deze ontwikkeling en heeft het rapport dan ook geagendeerd voor de eerstvolgende raadsinformatieavond en voor de vergadering van de commissie Stad en Ruimte.

Maar liefst 45 procent van de studenten in Utrecht blijft thuis wonen omdat er geen woonruimte beschikbaar is. De Vries: "Het is niet alleen jammer voor studenten die op deze manier een deel van hun studententijd missen. Het is ook een gemiste kans voor de stad. Utrecht mist hierdoor nieuwe talentvolle inwoners voor onze stad."

De monitor maakt melding van meer problemen. Zo is de gemiddelde woonruimte van een studentenkamer met 10 procent gedaald, terwijl de prijzen blijven stijgen. GroenLinks wil dan ook snel in gesprek over mogelijke oplossingen. De ervaring leert dat na de zomer de vraag naar studentenkamers alleen nog maar verder toeneemt. "Dit college doet al relatief veel, zeker in vergelijking met voorgaande stadsbesturen. Met de huidige cijfers moeten we ons echter afvragen of het wel voldoende is. We zullen met name op zoek moeten gaan naar oplossingen die op de korte termijn resultaat opleveren", aldus Steven de Vries.

Het rapport wordt waarschijnlijk op de raadsinformatieavond van 6 september besproken en is geagendeerd voor de commissievergadering van 13 en 15 september.


Noot voor de redactie,