Dodo in 3D vertelt meer

Persbericht van Deltares

Het Dodo-team wetenschappers is zojuist teruggekeerd van de zesde expeditie naar het Dodo-massagraf in Mauritius, de rijkste fossielen vindplaats ooit op een vulkanisch eiland aangetroffen. Met de gegevens die de onderzoekers verzamelen, reconstrueren ze het ecosysteem van de dodo en hoe dat door de mens is aangetast sinds kolonisatie. Op de vraag hoe de Dodo er daadwerkelijk uitzag en hoe deze liep kan nu eindelijk een antwoord worden gegeven door een unieke 3D-scan van het enige complete Dodo-skelet van de wereld.

Dodo-massagraf
Sinds 2005 doet een team wetenschappers onder leiding van Kenneth Rijsdijk van de Universiteit van Amsterdam onderzoek naar het Dodo-massagraf Mare aux Songes in Mauritius. In het moeras liggen botten van meer dan een half miljoen dieren. Dodo-resten maken ongeveer 10% uit van het totaal. Verder zijn veel botten en schilden van reuzenschildpadden gevonden, maar ook van zangvogels, hagedissen, vleermuizen en zelfs insecten, zaden en bomen. In feite laat het massagraf het totale ecosysteem van de Dodo zien voordat de mens op het eiland kwam. Sinds de komst van de mens eind 1500 zijn van de 23 soorten gewervelde dieren die in het moeras zijn aangetroffen, 14 soorten uitgestorven. De Dodo is het eerste dier waarvan de mens zich realiseerde dat het door zijn toedoen kon uitsterven. Extreme droogte
Dateringen van botten, zaden en hout tonen aan dat het Dodo-massagraf in Mare aux Songes ongeveer 4.200 jaar geleden is ontstaan. Deze periode kwam overeen met een wereldwijde extreme droogte die zelfs leidde tot het verdwijnen van complete beschavingen zoals het eerste Egyptische rijk. Mare aux Songes was één van de weinige zoetwateroases in de omgeving waar de dieren naar toe trokken om te drinken. Metingen en berekeningen aan het grondwater door Perry de Louw van DELTARES laten zien dat de klimaatverandering van 4.200 jaar geleden leidde tot het regelmatig opdrogen en zouter worden van het meer dat leidde tot de massale sterfte. Toen het klimaat weer normaal werd, veranderde het moeras weer in een permanent meer en stopte de accumulatie van dieren, zaden en bomen. Het onderzoek moet een compleet beeld opleveren van hoe het eilandecosysteem van de Dodo reageerde op klimaatverandering. Als we dit weten, kunnen we de effecten van toekomstige klimaatverandering en menselijke verstoringen beter voorspellen.
3D-scan enige complete Dodo-skelet ter wereld
Dit jaar hebben de onderzoekers de CSI-achtige opgraving van een klein stukje moeras van slechts 4 vierkante meter afgerond. Laagje voor laagje is de fossielen laag afgepeld en zijn alle botten ingemeten. Er zijn geen complete skeletten gevonden, de botten liggen chaotisch door elkaar en vooral de kleine lichte botjes missen. Tevens blijkt dat alle reconstructies die van de Dodo bestaan, zijn gebaseerd op samengestelde incomplete skeletten met botten uit dit moeras. Deze bevindingen tonen aan hoe bijzonder het tentoongestelde Dodo-skelet in het natuurhistorisch museum in Port Louis (hoofdstad van Mauritius) eigenlijk is. Prof Leon Claessen van de Holly Cross University heeft met een nieuwe techniek dit hele Dodo-skelet in 3D gescand. Tijdens het 3D scannen en het bijbehorende onderzoek is het vermoeden bevestigd dat het Dodo Research Programme al een paar jaar had, namelijk: het Dodo skelet uit Port Louis is van één enkel individu. Met dit allereerste bewijsbaar complete Dodo skelet in de wereld waarin ook zeer kleine en tot nu toe nog nooit beschreven botjes te zien zijn, zoals knieschijven en vleugel vingerbotjes, kan voor het eerst de biologie van de Dodo in detail worden doorgrond. De onderlinge verhoudingen van de botten zijn niet het resultaat van reconstructie en interpretatie en zelfs de kleinste botjes zitten erbij. Met dit unieke skelet digitaal en in 3D beschikbaar kunnen de onderzoekers de voortbeweging van de Dodo analyseren, modeleren en uiteindelijk ook animeren. Hierdoor zijn de onderzoekers weer een stapje verder in het reconstrueren van de wereld van de Dodo.

Links:
http://www.dodo-research.org



Razende Robot Reporter