Gemeente Dongen

Project Herinrichting Middellaan

Publicatiedatum: 6-9-2011

Het project Herinrichting Middellaan is vorige week van start gegaan. Het deel tussen de rotonde Gasthuisstraat en de rotonde Ruysdaelstraat ligt tot begin december open. De afsluiting van deze belangrijke verkeersader heeft met name de eerste dagen voor veel klachten gezorgd toen de noodweg nog niet klaar was.

Tot begin december is een deel van de Middellaan afgesloten wegens werkzaamheden.

Door de ingrijpende werkzaamheden aan de Middellaan zijn veel locaties moeilijker bereikbaar. Denk aan sportclubs, de apotheek en bijvoorbeeld de Volckaert. Met betrokken partijen zijn alternatieve maatregelen genomen om het verkeer door Dongen te leiden. Er ligt bijvoorbeeld een noodweg voor verkeer van en naar de Volckaert en de apotheek is bereikbaar via de rotonde Belgiëlaan en via de Kardinaal van Rossumstraat. Aan sportverenigingen is gevraagd om bezoekende clubs via de website te informeren over de wegwerkzaamheden. Dan nog zal het een moeilijke periode zijn. Inwoners en bezoekers zullen er last van hebben. Op sommige wegen, zoals de Noorderlaan, Westerlaan, Lage Ham en Hoge Ham, zal het tijdelijk drukker zijn, geeft verkeerswethouder Ad van Beek aan.

Noodzaak
De Middellaan kampt al enkele jaren met de gevolgen van een verouderd wegdek. Bij de reconstructie wordt echter meer gedaan dan het vervangen van asfalt. Ook de riolering wordt gerepareerd, de indeling van de weg wordt veiliger gemaakt en de brug over rivier de Donge wordt opgeknapt. Wethouder Ad van Beek: Dit project vraagt tijd. Maar als de weg in december open gaat, hebben we een sterk verbeterde situatie voor alle verkeersdeelnemers.

Meer informatie
Heeft u vragen? Neem dan contact op met Karin Naaijkens (verkeer), telefoon 14 0162, e-mail knaaijkens@dongen.nl of uitvoerder Hein van der Eerden, telefoon 14 0162, e-mail hvdeerden@dongen.nl.

Veelgestelde vragen

Waarom duurt het project zo lang?
Het project bestaat uit enkele deelprojecten. Het weggedeelte tussen de rotonde Gasthuisstraat en de rotonde Ruysdaelstraat wordt geheel afgegraven, inclusief voet- en fietspaden. Dit is nodig om een geheel nieuwe indeling te realiseren. Vervolgens wordt de riolering gerepareerd. De brug over de rivier de Donge wordt opgeknapt en er worden nieuwe, toegankelijke bushaltes aangelegd. Ook vernieuwt de gemeente de openbare verlichting en de beplanting.

Hoe ziet de Middellaan er straks uit?
In de vernieuwde Middellaan ligt straks ter hoogte van de Tamboerijnlaan en het Dongepark een brede middengeleider. Daar kan het verkeer zich opstellen om linksaf te slaan; voetgangers en fietsers kunnen hier veilig oversteken. In een van de volgende Informatiekranten kunt u een impressie zien.

Waarom gaat de Sluisweg niet open?
Om reden van verkeersveiligheid wordt het verkeer omgeleid via de Noorderlaan en de Westerlaan. Deze wegen zijn bedoeld om veel en zwaar verkeer af te wikkelen. De Sluisweg is niet geschikt voor deze verkeersstromen.

Wat doet de gemeente aan sluipverkeer?
Uitgangspunt is dat zoveel mogelijk woningen bereikbaar blijven. Hulpdiensten als politie, brandweer en ambulancepersoneel moeten bewoners in nood snel kunnen bereiken. Zodra de gemeente klachten binnen krijgt over sluipverkeer, wordt de situatie ter plekke beoordeeld. Naar aanleiding van klachten heeft de gemeente bijvoorbeeld al een verbod voor vrachtverkeer ingesteld in de Belgiëlaan, Tamboerijnlaan en Paukenlaan. Helaas volgen veel bestuurders de aanwijzingen van hun navigatiesysteem in plaats van de omleidingsroutes. Daardoor rijden zij vaak te lang door en maken dan gebruik van routes door woonwijken.

Hoe kom ik bij de Volckaert?
Gemotoriseerd verkeer, fietsers en voetgangers kunnen gebruiken maken van de noodweg die de gemeente speciaal voor dit project heeft laten aanleggen. De noodweg is vanaf de rotonde Gasthuisstraat bereikbaar. De route naar de Volckaert wordt met gele borden aangegeven.