Politieberichten Gooi- en Vechtstreek


Drie hennepkwekerijen ontruimd in Gooi en Vechtstreek tijdens landelijke actiedag aanpak georganiseerde hennepteelt

Hilversum, 06-09-2011 o Landelijk 127 invallen, 91 aanhoudingen en 30.000 planten geruimd met straatwaarde van bijna 3 miljoen.

Vandaag hebben in het hele land acties plaatsgevonden tegen de georganiseerde hennepteelt. In de regio Gooi en Vechtstreek werd door de recherche in drie woningen een hennepkwekerij aangetroffen met in totaal 1185 planten. De kwekerijen zijn ontmanteld. Er is één aanhouding verricht.

Op de Larix in Bussum werden in de garage van een woning 98 planten aangetroffen. Op de Olivier van Noortstraat in Hilversum werden op de vliering van een woning 251 planten aangetroffen. Op het Dr. P.J.H. Cuypersplein in Hilversum werden in een kamer en in de kelder van een woning 836 planten ontdekt. De 30-jarige bewoner werd aangehouden. Een nader onderzoek is ingesteld.

LANDELIJK PERSBERICHT

Vandaag vonden in het hele land acties plaats tegen de georganiseerde hennepteelt. Hierbij werden invallen gedaan bij 127 kwekerijen en drie drogerijen. De politie heeft 91 verdachten opgepakt. Bijna 30.000 planten werden ontdekt, alsook 7.300 stekken. De planten alleen al vertegenwoordigen een straatwaarde van bijna 3 miljoen euro.

Tijdens de acties werden onder meer acht autos en motoren, twee koopwoningen en veertien bedrijfspanden in beslag genomen. De politie trof ook elf wapens aan, waaronder (nep)vuurwapens, ploertendoder en stroomstootwapens.

Bij verschillende kwekerijen werden levensgevaarlijke situaties aangetroffen, zoals open elektriciteitsdraden en oververhitting van lampen.

Ook bij de landsgrenzen werden acties uitgevoerd in verband met het vervoer van hennep.

De opbrengt van deze actie bevestigt nogmaals het beeld dat de hennepteelt al lang zn onschuld heeft verloren. Geen kwekerij staat op zich en iedere teler vormt een schakel binnen een grotere crimineel proces. Een proces dat wordt beheerst door criminele organisaties die geweld, corruptie en liquidaties niet schuwen en enorme winsten voor zich opeisen.

Opsporen en ontnemen

Deze alarmerende signalen hebben ertoe geleid dat de politie de afgelopen jaren flink heeft geïnvesteerd in het intensiveren en verbeteren van haar aanpak. De focus lag daarbij in de verschuiving van handhaving naar opsporingen en ontnemen. Concreet betekent dit doorrechercheren bij strafbare feiten, het versterken van de informatiepositie, informatie delen met partners en het afpakken van crimineel vermogen. De enorme winsten (jaarlijks circa 2 miljard) hebben immers de hennepmarkt erg interessant gemaakt voor criminele organisaties die geweld, corruptie en liquidaties niet schuwen.

Dit is ook de aanleiding dat in de Tweede Kamer een wetsvoorstel ligt waarin beschreven staat dat strenger wordt opgetreden tegen zogenoemde voorbereidingshandelingen rondom georganiseerde hennepteelt. Een resultaat hiervan is dat het verkopen/kan leveren van benodigdheden expliciet bestemd voor hennepteelt (geurfilters, warmtelampen, voeding) verboden wordt.

In de landelijke actie participeerden de regiokorpsen als ook het KLPD (o.a. Dienst Verkeerspolitie en Dienst Nationale Recherche). Uiteraard in samenspraak met het Openbaar Ministerie. Daarnaast werd de politie op verschillende plaatsen ondersteund door de douane, belastingdienst en de Koninklijke Marechaussee.

Naast de concrete resultaten, wil de politie middels deze landelijke actiedag ook een duidelijk signaal afgeven dat het net rond de georganiseerde hennepteelt zich aan het sluiten is.

Dreiging en export

In 2007 heeft het College van procureursgeneraal de grootschalige hennepteelt tot één van de prioriteiten bestempeld. De maatregelen die daaruit voortvloeien, zijn bedoeld om de productie van Nederwiet terug te dringen. Daarnaast is uit het Nationaal Dreigingsbeeld 2008 gebleken dat de georganiseerde hennepteelt en de daaraan verbonden export van nederwiet een dreiging is voor Nederland.

Uit informatie blijkt dat ongeveer 80% van de in Nederland geproduceerde hennep wordt geëxporteerd (zie ook de websitewww.stophennepvervoer.nl) . Vooral de landen Duitsland en Engeland zijn voor Nederland belangrijke exportlanden. De acties bij de landsgrenzen hebben tot doel om nog meer inzicht verkrijgen in met name de vervoersstromen van en naar Engeland en Duitsland, alsook de transportmiddelen die hiervoor worden ingezet. Deze acties beperkten zich niet alleen tot vervoer over de weg, maar ook over de lucht en het water.