Stadsdeel Amsterdam Centrum


Bezwaarschriften worden op tijd behandeld

6 september 2011

Vorig jaar zijn 838 bezwaarschriften ingediend tegen besluiten van het dagelijks bestuur van het stadsdeel. Dat is een kleine toename ten opzichte van het jaar ervoor; zo'n 6 procent meer. De bezwaarschriften zijn nagenoeg allemaal binnen de wettelijke termijn van 12 weken behandeld, blijkt uit het jaarverslag Bezwaar en Beroep 2010. De streefwaarden die het Dagelijks Bestuur zich tot doel stelt zijn ruimschoots gehaald.

Van alle bezwaarschriften gingen er 393 over bijvoorbeeld bouw- en sloopvergunningen, subsidies, woningonttrekkingen, aanschrijvingen en handhavingsbesluiten. Dat zijn er iets meer dan in 2009. Die stijging is te verklaren door het feit dat er tegen één beschikking vaak meerdere bezwaren worden ingediend. Het aantal bezwaren dat werd ingetrokken, is opvallend gestegen. Dat komt omdat bijna alle indieners van bezwaren telefonisch zijn benaderd door het stadsdeel, om te kijken naar een praktische oplossing. Dat lukt in 152 gevallen.

173 bezwaarschriften gingen over de openbare ruimte. Het jaar ervoor waren dat er 77. Dat komt omdat er, net als in 2008, veel bezwaren tegen kapvergunningen zijn ingediend: 124. Verder waren er 26 bezwaarschriften tegen de herindeling op de Noordermarkt.

Ook valt op dat er minder bezwaarschriften zijn ingediend tegen `weggeknipte fietsen'. Dat komt waarschijnlijk omdat fietsen nu pas na 28 dagen worden vewijderd. Fietsen die zolang blijven staan, zijn doorgaans `verlaten'.

Met ingang van 1 oktober 2009 kunnen indieners van een bezwaarschrift een ingebrekestelling indienen als niet tijdig op het bezwaarschrift wordt beslist.


---