Openbaar Ministerie

200 jaar rechterlijke macht: unieke wandeling in Alkmaar

16 augustus 2011 - Arrondissementsparket Alkmaar

Alkmaar , 15-8-2011

* Waar stond in de 17e eeuw de gevangenis?
* Wat heeft het Eetpaleis met de beul te maken?
* Was er ook een galg in de stad?

* En wat heeft het stadhuis in Alkmaar te maken met rechtspraak?

Ontdek de historie van de rechtspraak

Loop op 7 september met een gids door Alkmaar tijdens een unieke wandeling, op zoek naar de historie van de rechtspraak en het strafrecht in de kaasstad.

Jubileum

De rechterlijke macht bestaat dit jaar 200 jaar. Het huidige systeem van Openbaar Ministerie (de instantie die verdachten van een strafbaar feit voor de rechtbank kan brengen) en rechtbank (die beslist of straf opgelegd moet worden) is in 1811 in het leven geroepen door Napoleon. De rechtspraak werd toen onafhankelijk en onpartijdig.

Reden om in Alkmaar op zoek te gaan naar de historie van het strafrecht, in de afgelopen 200 jaar en daarvoor.

De wandeling

De Historische Vereniging Alkmaar, het Openbaar Ministerie Alkmaar en de rechtbank Alkmaar organiseren een stadswandeling langs diverse plekken in de stad die een rol hebben gespeeld in het strafrecht.

Er wordt één wandeling, verdeeld over 5 groepen, georganiseerd op 7 september. De wandeling duurt circa 5 kwartier en wordt gevolgd door een ontvangst in de Prinsenzaal van het Stadhuis. Daar wordt de avond afgesloten met een korte toelichting van een officier van justitie, een rechter en de architect van het voormalig rechtbankgebouw (Piet Tauber).

Het startpunt van de wandeling is bij het Koning Willemhuis aan de Pieterstraat. Verzamelen om 19.00 uur.

Aanmelden en meer informatie

Er kunnen maximaal 100 mensen mee, dus meld u zich snel aan op wandeling@historischeverenigingalkmaar.nl of via 06-38 27 50 42. Aanmelden kan tot 5 september.

Koning Willemhuis Alkmaar