Ingezonden persbericht


Kossmann.dejong ontwerpt Amsterdam DNA voor het Amsterdam Museum

Kossmann.dejong heeft in opdracht van Het Amsterdam Museum de tentoonstelling Amsterdam DNA ontworpen. Door een mix van disciplines en media, wordt de geschiedenis van Amsterdam voor toeristen en nieuwe Amsterdammers in korte tijd tot leven gebracht. Deze permanente tentoonstelling neemt bezoekers in 45 minuten mee door ruim 1000 jaar stadsgeschiedenis. Het Amsterdam Museum huisvest een bron van informatie over Amsterdam en haar geschiedenis, maar een korte introductie bestond tot nu nog niet. Amsterdam DNA is vanaf vrijdag 9 september toegankelijk voor publiek. Het Amsterdamse DNA
Amsterdam DNA is een prikkelende introductie op de stad Amsterdam en haar geschiedenis. De kern van de tentoonstelling wordt gevormd door de kenmerken waar Amsterdam bekend om staat: ondernemerschap, vrijdenken, creativiteit en burgerschap. In de Gouden Eeuw en de jaren ´70 vierden deze kenmerken hoogtij. Terwijl zij ten tijde van de Franse bezetting en de Tweede Wereldoorlog juist onder grote druk stonden. Door middel van een interactief spelelement van deze nieuwe tentoonstelling kun je zelf ontdekken met welke van de vier kenmerken van het Amsterdamse DNA je je het meest verbonden voelt.

De geschiedenis ontdekken aan de hand van verhalen De tentoonstelling bestaat uit zeven hoofdstukken die overeenkomen met zeven periodes uit de geschiedenis van Amsterdam. Per hoofdstuk vormt één collectiestuk het uitgangspunt voor het verhaal over die periode. Deze verhalen worden verteld door middel van spannende animaties die geprojecteerd worden op grote glazen schermen die centraal in de ruimte hangen. De voice-overs bij deze animaties zijn in tien talen te beluisteren. Elke bezoeker krijgt een reisgidsje mee in één van de tien talen, waarmee bij iedere periode de animatie in de betreffende taal kan worden geactiveerd.

Rode draad
Door de gehele tentoonstelling loopt een 75 meter lange rode wand, waarin de geschiedenis van de stad in facts & figures op een beeldende manier wordt weergegeven. In deze wand zijn ook interactieve elementen verwerkt zoals filmpjes, touchscreens, spellen en interactives waarbij je kunt ruiken, meten en luisteren. Door de aanleg van een nieuwe brug slingert de tentoonstelling zich rond de schuttersgalerij. In de rode wand zijn doorkijkjes gemaakt waardoor de schuttersgalerij op een bijzondere manier bij de tentoonstelling wordt betrokken. Wie na zijn bezoek aan Amsterdam DNA meer wil weten kan terecht in de overige zalen van het museum waarin nog veel meer verhalen over de stad verteld worden.

Perspreview
Op woensdag 7 september vindt een speciale perspreview plaats. Uw aanwezigheid wordt zeer op prijs gesteld. Graag vernemen wij of u bij de bijeenkomst aanwezig kunt zijn.

Programma
Datum: woensdag 7 september 2011
Locatie: Amsterdam Museum, Nieuwezijds Voorburgwal 359, Amsterdam Inloop met koffie: 8.45 uur
Start programma: 9.00 uur
Einde programma: 11.00 uur

Indien u bij deze exclusieve voorbezichtiging aanwezig wilt zijn, kunt u zich aanmelden via pr@amsterdammuseum.nl of via 06- 53 60 04 31. Voor vragen en toelichting kunt u terecht bij Martine Willekens, 06-53 60 04 31 of van 18 augustus t/m 2 september bij Lizzy Ondaatje 06-302 60 574.

Noot voor redactie (