Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

7 september 2011

Dierenkliniek Universiteit Utrecht start met 'Telepet'

Zieke kat en hond in dierenkliniek nu continu te volgen via webcam

Baasjes van ernstig zieke huisdieren die zijn opgenomen op de Intensieve Zorg Afdeling van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren van de Universiteit Utrecht, kunnen vanaf nu via Telepet 24 uur per dag bij hun dier zijn. Telepet is een webcamsysteem waarmee eigenaren hun huisdier kunnen zien op elke computer en mobiele telefoon met internetverbinding.

"Een opname van een huisdier op onze Intensieve Zorg Afdeling is een spannende tijd voor de eigenaar van het dier", zegt Joris Robben, hoofd van de afdeling en bedenker van Telepet. "De band met een huisdier is heel sterk, natuurlijk willen de diereigenaren graag hun huisdier blijven zien, ook als deze in het ziekenhuis ligt."

Eigen dier in beeld

Via de webcams van Telepet kunnen eigenaren hun hond of kat in hun eigen verblijf zien, de rest van de Intensieve Zorg Afdeling (IZA) en de medewerkers blijven buiten beeld. "Wanneer we handelingen bij het dier moeten doen, zoals bloedprikken, kan de camera even worden uitgezet. Ook als de hond of kat even op een andere locatie is, bijvoorbeeld in de operatiekamer, gaat de camera uit. Eigenaren weten dat ze zich daar geen zorgen over hoeven te maken", aldus Joris Robben.

Gemis compenseren

Vanaf februari heeft de IZA van de Universiteitskliniek een proef gedaan met zo'n twintig eigenaren en twee webcams. De eigenaren bleken het erg prettig te vinden om dicht bij hun huisdier te zijn, ook al was dat niet fysiek. Ze voelen zich meer betrokken bij het proces en het kunnen zien van hun huisdier compenseerde het gemis.

Bezoekuur

De ontwikkeling van Telepet betekent overigens niet dat eigenaren hun dier niet meer mogen bezoeken. Robben: "We proberen ook zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de wens van sommige eigenaren hun dier te bezoeken."

Telepet is te zien via www.uu.nl/telepet. Diereigenaren krijgen een unieke inlogcode waarmee ze toegang krijgen tot de webcam voor de duur van de opname van hun huisdier.