Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

versterken creatieve innovatie in regio Utrecht 7 september 2011 | webredactie@central.hku.nl
Ondertekening samenwerkingsovereenkomst

Vlnr: Mariëtte Pennarts-Pouw (GS Utrecht), Marjolijn Brussaard (HKU), Arie Brienen (Jaarbeurs BV).

De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), de Provincie Utrecht en Jaarbeurs BV gaan samenwerken aan het versterken van de kennisuitwisseling tussen creatief professionals, marktpartijen en de samenleving. De drie partijen hebben hiertoe op woensdag 7 september een samenwerkingsovereenkomst getekend. Het doel is om de regio Utrecht leidend te maken op het gebied van creatief ondernemerschap en creatieve innovaties bij maatschappelijke en economische processen.

Achtergrond
Creatieve processen zijn allang niet meer alleen verbonden met artistieke producten. Steeds vaker wordt creatief professionals gevraagd om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van innovatieve oplossingen voor maatschappelijke of economische vraagstukken. Zeker met de groeiende behoefte aan user-centered-design, waarbij de specifieke wensen, behoeften en ervaringen van een groep gebruikers voorop staat, krijgt de creatief professional een centrale positie in het ontwikkelingsproces.

Programma Art Focus Utrecht
Met het programma Art Focus Utrecht willen de HKU, de Provincie Utrecht en Jaarbeurs BV de creatief professionals en bedrijven die behoefte hebben aan creatieve processen bij elkaar brengen. Kennisuitwisseling en kennisdeling staan hierbij voorop. In thematisch georganiseerde werkplaatsen zullen geïnteresseerde partijen samenwerken aan nieuwe ideeën, ontwikkelingen of processen. Daarnaast zal de kennisuitwisseling tussen partijen gestimuleerd worden door onder meer mobiliteitstrajecten, een kennisportaal en een expertisecentrum op het gebied van de creatieve industrie.

Traject
Met het programma Art Focus Utrecht zoeken de HKU, Provincie Utrecht en Jaarbeurs BV aansluiting bij de valorisatieregeling van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Indien de subsidie wordt toegekend, gaat het programma vanaf januari 2012 van start. In de tussenliggende tijd zullen de partijen de plannen nader uitwerken in concrete jaarprogramma's.

Partners
De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht is de grootste kunsthogeschool van Nederland. Bijna 3900 studenten volgen een opleiding in de richtingen Beeldende Kunst, Vormgeving, Muziek, Theater, Games en Interactie, Media en Kunstmanagement.

De Provincie Utrecht heeft de ontwikkeling van de kenniscultuur in de regio, en in het bijzonder de plaatsen waar creativiteit en innovatie ontmoeten, hoog in het vaandel staan. Het is een van de ambities van de provincie om een goede voedingsbodem te zijn voor creatief ondernemerschap.

Jaarbeurs is dé ontmoetingsplek bij uitstek. Beurzen, evenementen, congressen en vergaderingen vinden hier dagelijks plaats en worden georganiseerd in binnen en buitenland.
Persfoto ondertekening samenwerkingsovereenkomst