Ingezonden persbericht


Seaports Xperience Center opent 7 september a.s. haar deuren

Na een korte zomerstop opent SXC haar deuren van de Xperienceruimte in Farsmsum weer voor publiek. Met ingang van 7 september a.s. is iedereen op de woensdagmiddag welkom tussen 13.00 en 17.00 uur.

SXC wil mensen, vooral ook jongeren, interesseren voor een toekomst in de Eemsdelta. Kiezen voor een technische opleiding of beroep betekent dat een succesvolle toekomst bijna gegarandeerd is in deze regio. De komende jaren komen er ruim 3000 beroepen in deze regio bij! In de Xperienceruimte van SXC kunnen bezoekers van 10 jaar en ouder zelf aan de slag en ervaren wat het is om een bepaald beroep uit te oefenen of opleiding te volgen. Ze worden ondergedompeld in de meeslepende wereld van havens, logistiek, energie, bouw en moderne industrie. Entree op de woensdagmiddag kost E2,50 per deelnemer (voor groepen gelden speciale tarieven).

Nieuwe Xperiences
De medewerkers en vrijwilligers van SXC hebben niet stilgezeten de afgelopen maanden. Er is druk verbouwd, zodat er nieuwe opstellingen te zien zijn waarmee bezoekers kunnen experimenteren. Nieuw zijn bijvoorbeeld de Processtraat en de Gasstraat. Maar ook verschillende simulatiegames en films zijn vernieuwd en bestaande opstellingen zoals de Zoutstraat en Scheepsstraat zijn aangevuld met nieuw materiaal. Daarbij maakt SXC zoals vanouds, gebruik van de nieuwste technieken en technologie. Daardoor is het experimenteren met de opstellingen een spetterende eigentijdse manier om kennis te maken met logistiek en techniek. Heel veel scholen en bedrijven hebben inmiddels de weg gevonden naar SXC voor een Xperience, Xcursie, laatste schooldag, schoolreisje, beroepenoriëntatiedag, teamuitje of bijvoorbeeld een bustour door de Eemshaven. Al dan niet aangevuld met een game, quiz, zoektocht, boot- of (elektrische) fietstocht, barbeque of picknick.

Eemsdelta gouden rand van Nederland
De vernieuwde Xperienceruimte van Seaports Xperience Center laat bezoekers eens te meer zien en ervaren waarom de Eemsdelta de gouden rand van Nederland is. Zowel het Chemiepark, de haven van Delfzijl als de Eemshaven zijn modern, innovatief en volop in ontwikkeling. In de Eemshaven wordt bijvoorbeeld veel gebouwd voor de energiesector. Er verrijzen meerdere energiecentrales. Daarmee ontwikkelt deze haven zich tot 'het stopcontact' van Nederland. Het belang van dataopslag wordt steeds groter. In de slipstream van de energiebedrijven is er ook veel belangstelling voor deze regio van grote energiegebruikers zoals datahotels. In de Eemshaven is voor dit soort bedrijven meer dan genoeg energie met lage transportkosten en hoge leveringszekerheid. Er zit nu één datahotel in de Eemshaven. Dat gaan er door de nieuwe centrales zeker meer worden. De Gouden Rand van Nederland werkt ook volop aan 'groen'. In de nieuw aan te leggen buizenzone tussen de Eemshaven en Delfzijl komen bijvoorbeeld pijpleidingen voor het vervoer van allerlei stoffen. Dat scheelt in de toekomst heel veel vrachtverkeer.



Ingezonden persbericht