KRO

KRO De Reünie: Twin Towers, lege stoel

Uitzenddatum: 08/09/2011

Tijdens de uitzending van KRO De Reünie over de tweede klas van de Amsterdamse Breitner Havo, jaargang 1973, blijft er een stoel leeg. Het is de stoel van Ingeborg, die in september 2001 het enige Nederlandse slachtoffer was van de terroristische aanslag op de Twin Towers in New York. De Reünie gaat met een goede vriendin van Ingeborg terug naar New York en in Spanje vindt een ontmoeting plaats met de ouders van Ingeborg, die over het verlies van hun dochter praten.

Komende september is het tien jaar geleden dat de wereld werd opgeschrikt door de terroristische aanslagen op de Twin Towers van het World Trade Center in New York. Bijna 3000 mensen vinden de dood, waaronder één Nederlandse, Ingeborg.

Ingeborg zit in de jaren zeventig op de Breitner Havo in Amsterdam. Zij heeft dan al een internationaal leven achter de rug; geboren in New York en als peuter van drie jaar naar Casablanca vertrokken. Als Ingeborg zes jaar is, verhuist het gezin naar Amsterdam. Na de lagere school gaat Ingeborg naar de Breitner Havo. Eind jaren negentig strijkt Ingeborg, na jaren van omzwervingen over de hele wereld, neer in New York, waar ze een baan als manager vindt van een bedrijf dat in de zuid toren van het WTC is gevestigd.

Tot de fatale dag, 1 september 2001. De Reünie gaat met een goede vriendin van Ingeborg terug naar New York, de stad waar Ingeborg haar hart aan verpand had. In Spanje ontmoet De Reünie de ouders van Ingeborg, die over het verdriet van het verlies van hun dochter praten.

Klasgenoot Marjan had het reuze naar haar zin op de Breitner havo. Ze was actief in de leerlingenraad en had veel plezier met vrienden en vriendinnen op school. Maar thuis is het minder gezellig; haar moeder leeft in een fantasiewereld en dat geeft veel spanningen. Meestal moet Marjan het dan ontgelden. In het gezin van één van haar klasgenoten, vindt zij een veilige toevluchtshaven. Als Marjan te horen krijgt dat haar ouders na het eindexamen niet meer voor haar willen zorgen, is het de vader van haar vriendin, die haar een heel goed advies geeft. Zij is hem daar nog dankbaar voor... In KRO De Reünie vertelt Marjan haar verhaal en ontmoet zij haar vroegere schoolvriendin, die zij al 34 jaar niet meer gezien heeft.

Tineke was een rustig meisje in de klas. Zij trok vooral op met haar beste vriendin Caroline. Samen hebben ze zoveel lol, dat het huiswerk er volledig bij inschiet. Toch haalt zij haar Havodiploma. Na school belandt Tineke in de reiswereld, een vak dat haar op het lijf geschreven is. Sinds een paar jaar is zij, samen met haar Marokkaanse man, eigenaar van een reisbureautje in de buurt van de Dappermarkt in Amsterdam. Zij verzorgen voornamelijk reizen naar Marokko, Turkije en Suriname. Rob Kamphues gaat Tineke een dagje helpen.

KRO De Reünie, donderdag 8 juli, 20.35 uur, Nederland 1, herhaling van 13-03-2011