Stadsdeel Amsterdam-Noord

Actie Schone Tuinen Van der Pekbuurt van start

8 september 2011

Bewoners, professionals houden grote schoonmaakactie in de buurt om grofvuil op te ruimen

Woensdag 7 september is in de Van der Pekbuurt de tweedaagse actie Schone Tuinen gestart waarbij overvolle tuinen eenmalig worden opgeruimd en het grofvuil wordt verwijderd. Willem Paquay, portefeuillehouder Leefomgeving van het stadsdeel Amsterdam-Noord en regiodirecteur Ymere Ron Onverzaagt gaven het startsein door samen met bewoners en professionals de eerste tuin aan te pakken.

Zes mannen met bezems en grofvuil

Schoon, heel en veilig zijn van grote invloed op de sfeer en het onderhoud van een buurt. Zwerfvuil en grofvuil op straat en in de tuinen maken dat bewoners zich minder verbonden voelen met hun buurt en daardoor het zelf uiteindelijk ook niet zo nauw nemen met het schoon en netjes houden van hun buurt of tuin. Het was al eerder gesignaleerd door professionals werkzaam in de wijk. Ook uit gesprekken met bewoners in de afgelopen maanden kwam duidelijk naar voren: bewoners hebben flink last van de overvolle tuinen waar het grofvuil wordt opgeslagen.

Ymere is daarom in samenwerking met het stadsdeel Amsterdam-Noord aan de slag gegaan om samen met bewoners de tuinen in de Van der Pekbuurt op te ruimen. Ook professionals helpen mee zoals medewerkers van het Servicepunt Van der Pek Werkt, BSN werkervaring, het Buurtveiligheidsteam waaronder de buurtregisseur.

Eenmalig opschonen, eigen verantwoordelijkheid

De actie Schonen Tuinen is bedoeld om eenmalig de boel op te schonen zodat bewoners weer met een schone lei beginnen en hun tuin netjes kunnen houden. Het is immers hun eigen verantwoordelijkheid. "Zo, we doen het één keer voor", aldus Willem Paquay nadat hij de eerste stukken grofvuil uit een achtertuin op de stoep heeft gezet om met de grofvuilwagen mee te gaan," Nu weet je hoe het hoort!". Ron Onverzaagt vult aan: "Deze actie is weer een stap in de goede richting. De buurt wordt steeds mooier, maar je moet er als bewoner ook zelf een bijdrage aan leveren. Goed dat dit nu gebeurt."
Na de actie wordt gestart met een groenproject om tuinieren en tuinonderhoud in de buurt te bevorderen.

Mix van maatregelen

Precies één jaar geleden, sinds september vorig jaar wordt het grofvuil in Noord nog maar één keer per maand opgehaald. Dat is wennen. In 20 buurten gaat het goed, in zes buurten zie je nog teveel vuil op straat. Reden voor extra maatregelen van het stadsdeel zoals een vliegende brigade die binnen 48 uur het illegaal gestorte vuil ophaalt. Dat gebeurt in combinatie met extra handhavers die mensen beboeten als ze op het verkeerde moment hun grofvuil buiten zetten. Ook buurtmeesters, wijkbeheerders en andere professionals spelen een belangrijke rol. Zij spreken bewoners aan en houden regelmatig contact met de mensen die het vuil ophalen. Al die maatregelen samen, lijken te werken. Het gaat nu beter.

Een grote groep bewoners op straat met bezems

Vrijdag 9 september wordt de tweede en laatste actiedag feestelijk afgesloten. Onder meer met bekendmaking van de winnaar van de prijsvraag hoeveel kg vuilnis er is opgehaald op de eerste actiedag. Ook worden twee Schoonmaakhelden van de twee actiedagen benoemd.

Fotografie: Katinka Schreuder