Universiteit van Tilburg


10 Jaar 9/11 ... en de kracht van Amerika

donderdag 8 september 20.00 - 22.15 uur
Paradox, Telegraafstraat 62 Tilburg
Toegang 3 euro, studenten met collegekaart gratis Reserveren is mogelijk via www.paradoxtilburg.nl

Sprekers:
Ruth Oldenziel, hoogleraar Amerikaans-Europese Techniekgeschiedenis TU/e
Paul Brill, buitenland commentator van de Volkskrant

Presentatie:
Herman de Regt en Has Klerx

Op 11 september 2001 vielen Al Qaida-strijders Amerika met vliegtuigen aan, de Twin Towers in New York stortten neer. Een historisch moment waarna de wereld er anders uit ging zien. George W. Bush verklaarde de `war on terror' en de oorlogen in Afghanistan en Irak volgden, alsmede aanslagen door Al Qaida in onder meer Bali, Madrid en Londen. Inmiddels vindt er in de Arabische wereld een omwenteling plaats, een interne strijd voor vooruitgang, vrijheid en democratie. En onlangs is Osama bin Laden, onbetwist leider van Al Qaida en aanhanger van de conservatieve Islam, gedood.

Wat waren de belangrijkste consequenties van 9/11 voor de internationale orde? Hoe hebben de Amerikanen de aanvallen van 11 september verwerkt? Kan er met de dood van Bin Laden uitgekeken worden naar het einde van de duistere post 9/11-jaren? Hoe liggen de verhoudingen tussen het westen en de Islamitische wereld op dit moment? Welke verantwoordelijkheden draagt Amerika met zich mee als vaandeldrager van vrijheid en democratie?

Twee absolute Amerika-deskundigen spreken over de gevolgen van 9/11 en de kracht van Amerika. Het publiek krijgt volop ruimte de sprekers dringende vragen voor te leggen.

Hartslagcafé is een initiatief van het Academic Forum Tilburg University.