VU medisch centrum persbericht

Amsterdam, 8 september 2011
2011/046/CH

Nieuw middel suikerziekte bijzonder effectief

Een nieuw bloedsuikerverlagend medicijn, gemaakt op basis van een lichaamseigen darmhormoon, heeft diverse voordelen boven de huidige behandeling van patiënten met diabetes type 2. Dit blijkt uit twee promotieonderzoeken van het Diabetescentrum van VU medisch centrum naar de effecten en onderliggende mechanismen van het middel exenatide. Op 9 september wordt hieraan in VUmc uitgebreid aandacht besteed met een internationaal symposium en een dubbelpromotie.

Een tweetal darmhormoonpreparaten, die de patiënt één of twee keer per dag kon toedienen, waren in Nederland reeds op de markt. In juni van dit jaar werd het tweemaal daagse middel exenatide in Europa goedgekeurd in een nieuwe toedieningsvorm die nu slechts één keer per week hoeft worden geïnjecteerd. Uit beide promotieonderzoeken blijkt dat exenatide in vergelijking met de huidige behandelopties beter aangrijpt op de stofwisselingsstoornissen die zo kenmerkend zijn voor diabetes type 2: het verlaagt de bloedsuikerspiegel door insuline afgifte en aanmaak te verhogen, de glucagon spiegels te verlagen en de maaglediging te remmen. Er treden minder hypo's (een te lage bloedsuikerspiegel) op en de meeste patiënten vallen af, gemiddeld 2,6 kilo. Dit laatste in tegenstelling tot de behandeling met insuline en enkele andere tabletten, waarvan patiënten juist altijd aankomen.

Exenatide lijkt erg op de lichaamseigen stof GLP-1, een darmhormoon dat een belangrijke rol speelt in de regulatie van de insulineafgifte en -aanmaak na een maaltijd. Er zijn echter op een aantal punten verschillen, waardoor exenatide een langere werkingsduur heeft als GLP-1. Het is de eerste keer dat een middel voor de behandeling van diabetes type 2 beschikbaar komt in een toedieningsvorm van slechts één keer per week. Ondanks de diverse voordelen zal ook dit darmhormoon-preparaat in Nederland helaas slechts vergoed worden aan mensen met diabetes type 2 die hierbij ook een ernstig overgewicht (BMI >35) hebben en die bovendien nog geen insuline gebruiken.

Diabetes
Diabetes is de snelst groeiende chronische aandoening. In Nederland lijden bijna een miljoen mensen hieraan. Het merendeel daarvan heeft type 2, gerelateerd aan ouderdom en overgewicht. Als de huidige trend zich voortzet zullen in 2025 ongeveer 1,3 miljoen Nederlanders diabetes hebben.

Wereldwijd lijden ongeveer 280 miljoen mensen aan suikerziekte of diabetes mellitus, voornamelijk diabetes type 2, vroeger ook wel ouderdomssuikerziekte genoemd. Op de langere termijn kan deze ziekte schade aan de ogen, de nieren maar ook aan het hart en de bloedvaten veroorzaken. Diabetes ziekte heeft een nadelig effect op de kwaliteit van leven van patiënten en deze hebben tevens in het algemeen een verkorte levensverwachting. De kosten van de ziekte en de complicaties worden momenteel wereldwijd geschat op ongeveer 418 miljard US dollar, en de verwachting is dat dit in 2030 verder zal oplopen tot 516 miljard US dollar.


Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Camilla Hut (020) 444 3444 , fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/journalisten.

Achtergrondinformatie (