Gemeente Westvoorne


Belevingsonderzoek NL-Alert

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie voert in augustus en september verschillende test uit voor de invoer van een nieuw communicatiemiddel bij rampen, NL-Alert. Dit is een nieuw burgeralarmeringssysteem van de rijksoverheid dat gebruik maakt van de mobiele telefonienetwerken. Bij een ramp of een (dreigende) crisissituatie wordt een tekstbericht uitgezonden. Het laatste onderdeel van de test, een belevingsonderzoek, wordt op 8 september in Rotterdam uitgevoerd.

In Rotterdam wordt door middel van een testpanel van 300 personen het potentiële bereik van NLAlert gemeten. Deze personen zijn gevraagd om hun toestel in te stellen voor NL-Alert. Dit is noodzakelijk om het effectief bereik van NL-Alert te testen (ontvangt men de berichten?) en om mensen te bevragen over de bereidheid tot en de effectiviteit van het instellen van de mobiele telefoon.

Daarbij zouden de inwoners en bezoekers van Rotterdam en aangrenzende gemeenten zonder dat zij meedoen aan de test onverwacht een bericht kunnen ontvangen. Dit kan omdat hun telefoon al voor ontvangst staat ingesteld, wat kan als men het toestel na 1 januari 2011 heeft gekocht. Daarnaast kan het gebeuren omdat de NL-Alert testberichten naar een groot gebied worden verstuurd op het âechte NL-Alertâ kanaal en niet op een testkanaal. Er verschijnt dan het volgende bericht in het toestel: "Testbericht Rijksoverheid. U hoeft niets te doen. Voor meer informatie: www.nl-alert.nl.". Als mensen vragen hebben dan kunnen zij terecht op de website www.nl-alert.nl. Ook als mensen overlast ervaren kunnen ze naar deze site om de berichtgeving te doen stoppen.

Als alle tests goed verlopen, wordt NL-Alert in de rest van Nederland ingevoerd. De planning daarvan is afhankelijk van de testresultaten. NL-Alert berichten zijn erop gericht om burgers zo doelmatig mogelijk te informeren bij een ramp of crisis. Alle mobiele telefoons in het betreffende gebied ontvangen deze berichten automatisch, mits de telefoon aan staat, het NL-Alert kanaal is ingesteld en de telefoon bereik heeft. De berichten zijn geen sms-berichten, maar zogenaamde cellbroadcastberichten. Zij worden verzonden via de zendmasten van de mobiele telefonieaanbieders.

Aanmelden voor NL-Alert is niet nodig en de dienst is gratis. Een NL-Alert bericht komt binnen op de mobiele telefoon en bevat informatie over de aard en de ernst van een calamiteit, de eventuele persoonlijke risicoâs en wat men kan doen om zichzelf in veiligheid te brengen. NL-Alert komt overigens niet in plaats van het sirenenetwerk.