ANBO

Lage respons pensioenreferendum ANBO

08-09-2011

Het aantal ANBO-leden dat via de telefoon een stem heeft uitgebracht over het concept-pensioenakkoord is zo laag, dat ANBO het referendum als een peiling ziet die zij meeneemt in haar afwegingen. Dat heeft de seniorenorganisatie vandaag bekend gemaakt.

ANBO hoopte dat minstens tien tot vijftien procent van de leden hun stem zouden uitbrengen over het concept-pensioenakkoord dat de sociale partners en het kabinet overeen zijn gekomen. Maar de respons is zo laag dat de 1 procent nog niet eens wordt gehaald. Wel is duidelijk dat de meeste bellers ja hebben gezegd tegen het concept-pensioenakkoord.

ANBO-directeur Liane den Haan: Het pensioenakkoord is ondertussen ook een discussie die over de hoofden van veel mensen heen wordt gevoerd. Allerlei deskundigen en groeperingen bestoken elkaar over de inhoud. We hebben een aantal voorlichtingsbijeenkomsten in het land gegeven. Daar was de opkomst ook erg laag. Er kunnen twee verklaringen voor zijn. Of het leeft niet genoeg onder onze achterban. Of onze leden vinden dat we de juiste keuze maken als we instemmen met het pensioenakkoord. Gezien de reacties in het land van onze kaderleden op onze uitleg in het ANBO Magazine ga ik van het laatste uit.

ANBO is er vorige week van beschuldigd dat haar pensioenreferendum fraudegevoelig zou zijn. Ook vanuit SP-kringen en FNV Bondgenoten is geprobeerd het referendum te beïnvloeden. Er is echter gecontroleerd of de stemmen zijn afgegeven via bij de ledenadministratie bekende telefoonnummers. Veelbellers en niet-leden zijn niet geaccepteerd en niet meegeteld bij de stemresultaten.

Vier van de negentien FNV-bonden hebben besloten een referendum te houden.
De federatieraad van de FNV neemt op 12 september een definitief besluit over het pensioenakkoord.