Gemeente Rotterdam

rotterdam op koers met aanpak bodemverontreiniging

08 september 2011 | Bestuursdienst | persbericht

Om bodemverontreiniging goed en efficiënt te kunnen aanpakken, onderzoekt de gemeente Rotterdam verontreinigde locaties.

De bevindingen tot en met 31 augustus 2011 zijn inmiddels aan het ministerie van I&M doorgegeven. Rotterdam telt 14 locaties waar zeker nadere maatregelen nodig zijn en nog 27 locaties waar mogelijk nadere maatregelen nodig zijn. De direct betrokkenen van de locaties, zoals bewoners en bedrijven, zijn hiervan op de hoogte.

Het onderzoeken en vervolgens aanpakken van verontreinigde locaties met mogelijke gezondheidsrisico's is een van de afspraken uit het `Bodemconvenant'. In 2009 hebben de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) en het IPO (Inter Provinciaal Overleg) dit convenant met de rijksoverheid afgesloten. In Nederland moeten alle locaties met mogelijke risico's voor de mens in 2015 gesaneerd of beheerst zijn. De aanpak van de bodemverontreiniging waarvoor geen veroorzaker is aan te wijzen, wordt gefinancierd door de rijksoverheid. Voor Rotterdam is een bedrag van circa EUR 13 miljoen beschikbaar.

Saneren en beheersen
Op 6 januari 2011 werden de bevindingen tot en met 14 december 2010 gepubliceerd. Toen werden 13 locaties vastgesteld die nadere maatregelen vereisten en resteerden nog circa 2000 locaties die verder uitgezocht moesten worden. Van de 13 locaties waarover in januari werd gecommuniceerd, zijn er inmiddels vier gesaneerd; voor één locatie bleek na nader onderzoek dat er geen aanvullende maatregelen nodig waren. Daarnaast zijn er 6 nieuwe locaties bijgekomen, waardoor het totaal nu op 14 uitkomt. Voor de 14 locaties waar nadere maatregelen nodig zijn, worden sanerings- en beheersplannen gemaakt. Van nog eens 27 locaties is nog niet bekend of er nadere maatregelen nodig zijn, bijvoorbeeld door technische problemen of doordat deze niet toegankelijk waren. Op 6 van deze locaties is de gemeente aan zet voor vervolgonderzoek; op de overige 21 moeten de aldaar gevestigde bedrijven (nader) onderzoek uitvoeren.

Historische oorzaken
Het onderzoek naar verontreinigde locaties met mogelijke gezondheidsrisico's werd uitgevoerd door de gemeente Rotterdam en de DCMR Milieudienst Rijnmond en bestond in eerste instantie uit historisch dossieronderzoek. Waar nodig, volgde aanvullend bodemonderzoek. In Rotterdam hebben van oudsher veel (industriële) activiteiten plaatsgevonden. De belangrijkste historische oorzaken voor de bodemverontreiniging zijn de loodwitindustrie (actief voor 1910), het toepassen van koolas (verbrandingsresten van steenkool) op en in de bodem of de verspreiding van bouwafval, sloopafval en bagger uit de Rotterdamse havens. Met de aanpak van de bodemverontreiniging werkt Rotterdam binnen het programma Duurzaam aan een schone, groene, gezonde en economisch sterke stad.

Aanvullende informatie

Inwoners van Rotterdam die vragen hebben over bodemverontreiniging kunnen informatie vinden op de website van de DCMR Milieudienst Rijnmond (www.dcmr.nl) en de GGD Rotterdam-Rijnmond (www.ggdrotterdamrijnmond.nl) of bellen met de Bodemtelefoon, tel. 010-246 81 40.