CDA


CDA: Drukkerij- en uitgeverijsector in Nederland ontvangt financiële steun uit Europa
donderdag 8 september 2011
Vandaag heeft de Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid van het Europees Parlement gestemd voor steun uit het Europees fonds voor aanpassing aan de globalisering (EGF) aan de Nederlandse drukkerij- en uitgeverijsector. CDA Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten is heel tevreden: " Deze Nederlandse bedrijven zullen nu bijna 5.9 miljoen euro ter ondersteuning van de werkgelegenheid ontvangen! "

Het EGF is opgericht om extra steun te geven aan werknemers die de gevolgen van grote structurele veranderingen in de wereldhandelspatronen ondervinden. De regels voor steun uit het EGF zijn sinds 1 mei 2009 versoepeld voor bedrijven die in de problemen zijn gekomen door de crisis.

De Nederlandse aanvragen hebben betrekking op 1764 gedwongen ontslagen in 101 ondernemingen uit de drukkerij- en uitgeverijsector. De financiële en economische crisis heeft een aanzienlijke afname van de vraag in de grafische industrie tot gevolg gehad. Dit komt vooral doordat de orders voor het reclamedrukwerk, dat 35% van de totale omzet van de drukkerij- en uitgeverijsector vertegenwoordigt, sterk gedaald zijn.

Ria Oomen-Ruijten (sociale zaken): " Toen duidelijk werd dat de economische crisis Europa hard zou raken hebben we besloten dat tegen bepaalde voorwaarden bedrijven uit het EGF kunnen worden gesteund. Het gaat om bedrijven die dreigen failliet te gaan of waar veel ontslagen dreigen te vallen. Ik ben verheugd dat wij eensgezind voor de steunaanvraag hebben gestemd en daarmee verschillende regio's en de sector hebben kunnen steunen. De aanvraag is opgedeeld in 4 verschillende regio's: Noord-Holland en Flevoland, Overijssel, Noord-Brabant en Zuid-Holland en Utrecht. Het pakket EFG-steun zal de 1764 ontslagen werknemers in de drukkerij- en uitgeverijsector helpen opnieuw werk te vinden via o.a. scholing en herscholing, werk naar werk begeleiding en steun bij de oprichting van een eigen bedrijf."

De plenaire vergadering is geadviseerd om zonder debat in te stemmen.