Politie Utrecht

Persberichten Eemland noord, 11.45 uur

Utrecht, 08-09-2011

XTC-lab aangetroffen

BAARN- Op woensdag werd een XTC lab aangetroffen in een oud pand.

Na stankoverlast ging de politie poolshoogte nemen bij een pand aan de Goeman Borgesiuslaan. Agenten roken een zoete chemische lucht en kwamen uiteindelijk uit bij een grote schuur waar een XTC lab volop draaide.

In de schuur stond een grote hoeveelheid vaten met vloeistoffen en een destilleermachine. De omgeving was afgezet en specialisten kwamen ter plaatse om het lab langzaam/ af te breken. In een ander vertrek werd een grote hoeveelheid poeder aangetroffen en andere apparatuur, waaronder een tablettenmachine. In totaal werden kilos aan werkzame stoffen gevonden. Als dit verwerkt zou zijn tot pillen zou dit een waarde hebben van een miljoen tot anderhalf miljoen euro.

In de loop van de dag kon een 50-jarige man uit Baarn aangehouden worden. De politie deed in drie woningen zoeking, 2 in Baarn en 1 in De Zwaag (gemeente Hoorn). Ook werd er zoeking gedaan bij een bedrijf in Hilversum. De politie is tot middernacht bezig geweest met de ontmanteling.

Gezamenlijke actie tegen woninginbraken

BAARN Politie en gemeente voeren vanaf begin september een campagne tegen woninginbraken om het jaarlijks terugkerend fenomeen van het toenemend aantal woninginbraken in de wintermaanden de kop in te drukken.

Binnen de campagne ligt de nadruk niet alleen op opsporingsactiviteiten maar hopen de initiatiefnemers, door voorlichting en advisering, vooral de inwoners te bewegen tot het nemen van preventieve maatregelen en het leveren van een actieve bijdrage aan de opsporing.

Die bereidheid om een actieve bijdrage te leveren wordt mogelijk bereikt door meer aandacht te besteden aan het onderwerp besmette woninginbraken. Uit recente wetenschappelijke studies blijkt dat burgers die wonen in de omgeving van een recente woninginbraak een grotere slachtofferkans lopen om eveneens geconfronteerd te worden met een inbraak in de eigen woning. In het jargon wordt dan gesproken van een besmette woninginbraak. Dit begrip wordt onder de aandacht gebracht met een bewonersbrief en tijdens een bewonersbijeenkomst.

De voorlichting wordt in de donkere maanden gecombineerd met andere preventie- en repressieacties. Zo zullen de bekende voetjesacties worden gehouden waarbij agenten tijdens de surveillance, bij inbraakgevoelige situaties, flyers achterlaten met de tekst dit had de voetafdruk van een inbreker kunnen zijn. Ook zal de politie het toezicht op de in- en uitvalswegen van de gemeente verhogen om het mobiel banditisme (gemeentegrens overschrijdende criminaliteit) aan te pakken.

Naast de investeringen van beide veiligheidspartners is de inzet van de inwoners van Baarn essentieel. Door de eigen woning te beveiligen, een goede sociale controle in de straat of wijk in stand te houden en een verhoogde alertheid bij het waarnemen van verdachte situaties te hebben moet het aantal woninginbraken worden teruggebracht.

Uit dien hoofde vestigt de politie nogmaals de aandacht op het bestaan van de website www.stopdecriminaliteit waar u kunt zien hoeveel woninginbraken en autokraken in uw omgeving plaatsvinden en wat u hier zelf tegen kunt doen. In de dossiers staan zaken waarbij Politie Utrecht u om hulp vraagt bij het oplossen ervan. En mocht u getuige zijn van een woninginbraak of een verdacht persoon of situatie zien, dan kunt u bellen met het alarmnummer 112.