Nationale Kunst Loterij: 50 mln euro in 2014 voor kunst en cultuur

Persbericht van Stichting De Nationale Kunst Loterij

Bergen, 8 september 2011 - De vandaag in perscentrum Nieuwspoort te Den Haag gelanceerde Nationale Kunst Loterij (DNKL) wil een wezenlijke bijdrage leveren aan het bevorderen van kunst en cultuur in Nederland. Die bijdrage moet eind 2014 in de orde van grootte van 50 miljoen euro per jaar liggen. DNKL kreeg in juli een vergunning van het ministerie van Justitie en zal in het najaar een eerste trekking houden. Deelnemers aan de loterij kunnen uiteenlopende kunstprijzen en - in beperkte mate - geld winnen.
De loterij is een initiatief van de kunstliefhebbers Jochem Schuijt en Felix Timmermans. Zij hebben in stilte jaren gewerkt aan het realiseren van DNKL. Met de opbrengst van de nieuwe cultuurloterij worden kunstenaars, kunstinstellingen en kunstmanifestaties ondersteund. Volgens Felix Timmermans wordt er vanuit die hoek zeer positief op de komst van de loterij gereageerd: "Instellingen en ook individuele kunstenaars kunnen een extra ondersteuning prima gebruiken. De bereidheid om als sector samen een succes van DNKL te maken is groot. Zo melden zich er nu al massaal kunstenaars aan die hun werk als prijs beschikbaar stellen en ook instellingen die gratis of met flinke kortingen toegangsbewijzen willen leveren."

Voorzitter Jochem Schuijt van DNKL wil door middel van de loterij de kunst- en cultuursector op een positieve manier mobiliseren: "Het daadwerkelijk in gang zetten van ons initiatief heeft veel tijd, energie en denkwerk gekost. Nu we officieel gestart zijn, komt het er écht op aan. Iedereen met hart voor kunst en cultuur kan ons helpen om de loterij stap voor stap uit te bouwen tot een groot succes. We gaan het format 'Door en voor kunstenaars' verder vorm geven. De sector barst van de creativiteit en die willen we benutten."

De verkoop van de kunstloten (kosten 10 euro) verloopt in de startperiode van de loterij via het internet (www.dnkl.nl). Aansluitend zal de verkoop via deelnemende kunstinstellingen (galeries, kunstuitlenen, theaters, musea, festivals, enz.) plaatsvinden. Ook wordt er gewerkt een aan de losse verkoop. Kopers van een DNKL-lot kunnen zelf invloed uitoefenen op de cultuurdoelen die door de loterij ondersteund moeten worden.

De loterij staat onder toezicht van het ministerie van Justitie en heeft het betalingsverkeer in handen gegeven van de Rabobank. De trekking en afdracht naar de goede doelen vindt plaats onder toezicht van Vos Geerse Reijntjes Notarissen te Alkmaar. Na de eerste trekking eind dit jaar volgen er minimaal twee in 2012

.

Links:
http://www.dnkl.nl



Razende Robot Reporter