Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

In het septembernummer van het Tijdschrift voor Psychiatrie:

Het septembernummer is een themanummer over ouderenpsychiatrie. De opvallendste bevindingen uit de vele onderzoeken in dit nummer:

Angst is niet minder ernstig bij ouderen

Paniekstoornissen en angstklachten zijn bij ouderen niet minder ernstig dan bij jongeren. Dit concluderen Gert-Jan Hendriks en collega's. Cognitieve gedragstherapie en medicamenteuze behandeling met paroxetine werden goed verdragen en bleken effectief. (Voor toelichting: g.hendriks@propersona.nl).

Angstklachten zijn goed te voorkomen

Een stapsgewijze preventieve aanpak blijkt het aantal angstklachten te halveren. Dit concluderen Nelleke van 't Veer-Tazelaar en collega's na onderzoek naar preventie van angst en depressie bij 'oude' ouderen (75-plussers). (n.vantveer@ggzingeest.nl).

Zoeken naar verband tussen depressie, vaatziekten en cognitie

Cognitieve achteruitgang verdwijnt meestal niet als een depressie opklaart. 'Mogelijk zijn depressie, vasculaire ziekte en blijvende cognitieve stoornissen niet onafhankelijk van elkaar'. Dit concluderen Sebastian Köhler en Frans Verhey na onderzoek naar een mogelijk verband tussen deze drie. (s.koehler@maastrichtuniversity.nl).

Depressie en metabool syndroom versterken elkaar

Er lijkt een vicieuze cirkel te bestaan tussen depressieve klachten en buikvet: beide hebben een versterkende werking op elkaar. Nicole Vogelzangs en Brenda Penninx concluderen dit na onderzoek naar het verband van depressie en metabool syndroom. (n.vogelzangs@ggzingeest.nl)

Is Alzheimer een immuunziekte?

Eric van Exel en collega's vergeleken kinderen van ouders mét en van ouders zónder de ziekte van Alzheimer. Kinderen van ouders mét Alzheimer bleken vaker drager van een gen dat cholesterolwaarde verhoogt, hadden een hogere bloeddruk, meer atherosclerose en een sterkere immuunreactie. Deze erfelijke factoren dragen bij aan de ziekte van Alzheimer. (e.vexel@vumc.nl).

Vroege opsporing van de ziekte van Alzheimer is soms nuttig

Vroege opsporing van Alzheimer met biomarkers in ruggenmergvocht is soms nuttig: met biomarkers kan men beter onderscheid maken tussen verschillende vormen van dementie en andere psychiatrische aandoeningen. Dit concluderen Stephanie Vos en collega's. Voor patiënten zónder symptomen is er voorlopig weinig nut. (s.vos@maastrichtuniversity.nl).

Gezamenlijke polikliniek voor Alzheimer is altijd nuttig

Een gezamenlijke polikliniek met verschillende specialismen is nuttig bij patiënten met alzheimersymptomen. Claire Wolfs en collega's concluderen dit na een gerandomiseerde vergelijking van standaardzorg en een geïntegreerd multidisciplinair traject. (claire.wolfs@maastrichtuniversity.nl).

Beter inzicht in communicatieproblemen bij dementie Beeldvormend onderzoek van de hersenen verhoogt het inzicht in verschillende taal- en communicatiestoornissen bij patiënten met dementie. Dit concluderen Mathieu Vandenbulcke en Rik Vandenberghe. (mathieu.vandenbulcke@uzleuven.be).

Ouderen met schizofrenie functioneren vaak goed

Schizofrenie ontstaat vaak op oudere leeftijd: bij 1 op de 3 patiënten na het 40ste levensjaar. Paul David Meesters en Max Stek concluderen dat hulpverlening vooral maatschappelijk gericht moet zijn, omdat 70% van de patiënten zelfstandig functioneert. (p.meesters@ggzingeest.nl).

Ziekte van Parkinson geeft ernstige psychiatrische klachten

Bij de ziekte van Parkinson hebben de niet-motorische symptomen grote invloed op de kwaliteit van leven van de patiënt en op de belasting van de mantelzorg. Dit concluderen Jennifer Reijnders en Albert Leentjens na onderzoek naar depressie, apathie, angst, cognitieve stoornissen en hallucinaties bij parkinsonpatiënten. (a.leentjens@maastrichtuniversity.nl).




Ingezonden persbericht