Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

National Geographic Magazine Nederland*België

Toearegs

De gekrenkte trots van een nomadenvolk

DIEMEN, 8 sept. 2011 - Een van de steunpilaren onder het bewind van de gevluchte Libische leider Moeammar Kadhafi waren de ingehuurde Toearegstrijders. Wie zijn die Toearegs en waarom staan ze zelfs nu nog aan de kant van Kadhafi, getuige de berichten dat ze hem zouden willen helpen Libië te ontvluchten. National Geographic geeft deze maand de achtergronden.

De Toearegs stammen af van woestijnnomaden die eeuwenlang de lucratieve handel in goud, specerijen en slaven beheersten. Hun leefgebied bestrijkt delen van de Sahara en de Sahel. Nadat ze als laatste West-Afrikaanse volk vrede met de Fransen hadden gesloten, werd hun grondgebied verdeeld onder Mali, Algerije, Burkina Faso en Niger. Maar door die landen voelen ze zich al decennia miskend, onder meer doordat ze nauwelijks delen in de opbrengst van natuurlijke rijkdommen zoals olie. Kadhafi wakkerde die onvrede aan, onder meer door de Toearegrebellen op Libisch grondgebied te laten trainen. Ondertussen probeerde de Libische kolonel de strijders met veel geld te strikken voor zijn eigen leger en kocht hij hun loyaliteit af.

"Wij zijn de ogen en oren van de woestijn," zegt een Toearegrebel in het coververhaal van National Geographic. "Als je op de hoogte wilt blijven, moet je met de Toearegs praten."

Het coververhaal van het septembernummer National Geographic verkent de cultuur, de geschiedenis en de mentaliteit van de Toearegs.