Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie
Hilversum, 08-09-2011

Televisie EENVANDAAG Uitzending donderdag 8 september
Nederland 1 - 18.15 uur

VANAVOND IN EENVANDAAG: 10 JAAR TERREURBESTRIJDING

IN NEDERLAND

EENVANDAAG kijkt in de uitzending van vanavond terug op tien jaar terreurbestrijding met Erik Akerboom, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding.

In een exclusief interview geeft Akerboom aan dat hij vindt dat er kritisch moet worden gekeken naar de anti-terrorismewetgeving die in het afgelopen decennium is ingevoerd.

"Als blijkt dat bepaalde maatregelen niet effectief zijn, moet je daar afstand van kunnen doen. Die wetgeving moet niet in beton zijn gegoten". Akerboom meent overigens dat de wetten, die Justitie vergaande bevoegdheden geven, de afgelopen tien jaar 'zeer beperkt zijn toegepast'. Het zou om enkele tientallen gevallen gaan, die met behulp van de strenge wetgeving zijn aangepakt.

In die individuen schuilt volgens de NCTB de grootste uitdaging voor de toekomst. Veiligheidsdiensten zullen extra scherp zijn op radicaliserende eenlingen. De kans dat er een 'Nederlandse Anders Breivik' opstaat, acht Akerboom klein. "Maar we mogen daar onze ogen niet voor sluiten", aldus Akerboom.

Ook spreekt EENVANDAAG met Edwin Bakker, hoogleraar contra-terrorisme en met strafpleiter Bart Nooitgedagt die veel terreurverdachten heeft bijgestaan.

Voor meer informatie: www.eenvandaag.nl