Ingezonden persbericht


Persbericht

MIDNIGHT IN PARIS van Woody Allen opent FILM BY THE SEA 2011

Sylvia Hoeks, Stine Jensen, Maria Peters, Marieke van der Pol, Peter Buwalda, Paul Verhoeven en Rinus Ferdinandusse in de jury

Festivalposter van kunstenaarsduo Paul en Menno de Nooijer

13th INTERNATIONAL FILM FESTIVAL FILM BY THE SEA
vrijdag 9 t/m zondag 18 september 2011 in Vlissingen zaterdag 10 t/m woensdag 14 september 2011 in Terneuzen www.filmbythesea.nl

Het International Film Festival Film by the Sea vindt dit jaar voor de 13e keer plaats in zowel Vlissingen (9 t/m 18 september) als, voor het eerst als pilotfestival, ook in Terneuzen (10 t/m 14 september). Het festival groeide van 10.000 bezoekers in 1999 naar bijna 45.000 in 2010. Het hoofdthema van Film by the Sea is film en literatuur. De films uit de competitie betreffen boekverfilmingen. Het festival staat bekend om zijn ongedwongen sfeer en unieke locatie aan zee.

Onder voorzitterschap van Rinus Ferdinandusse zal een jury bestaande uit Sylvia Hoeks, Stine Jensen, Maria Peters, Marieke van der Pol, Peter Buwalda en Paul Verhoeven uit twaalf literatuurverfilmingen de Dioraphte Film- en Literatuuraward toekennen.

Vrijdagavond 9 september vindt met de Nederlandse galapremière van de film Midnight in Paris van Woody Allen in CineCity Vlissingen de feestelijke opening plaats.

De poster van Film by the Sea is ontworpen door het kunstenaarsduo Paul en Menno de Nooijer. Met hun bijzondere fotografie- en filmprojecten oogsten ze wereldwijd veel lof. Menno de Nooijer is tevens het model op de foto.

Midnight in Paris
Woody Allen's nieuwste film Midnight in Paris, met o.a. Owen Wilson, Rachel McAdams, Marion Cotillard, Kathy Bates en Carla Bruni, is een ode aan de magische stad Parijs. Gil is een aspirant schrijver die met zijn verloofde Inez en haar ouders een bezoek brengt aan de stad van de liefde. In tegenstelling tot de welgestelde Inez, die niets ziet in een onzeker kunstenaarsbestaan, valt Gil direct na aankomst al voor de artistieke charme van de lichtstad. Wanneer hij tijdens een nachtelijke wandeling op een wel heel bijzondere wijze wordt meegevoerd in de bruisende geschiedenis van Parijs, is dit voor Gil reden om zijn huidige situatie eens onder de loep te nemen: is het leven daar nu echt zoveel mooier, of lijkt dat maar zo?

Woody Allen
Filmmaker Woody Allen (New York, 1935) begon zijn carrière als schrijver van absurde one-liners in opdracht van stand-up comedians en columnisten. Na enkele toneelstukken schreef hij in 1965 zijn eerste filmscript What's New Pussycat? Zijn eerste door hemzelf geregisseerde film volgde in 1966 met What's Up, Tiger Lily? Films van Woody Allen variëren van drama's tot comedies, maar je herkent ze direct. Thema's die vaak terugkeren in zijn werk zijn onder andere literatuur, seksualiteit, filosofie, de Joodse identiteit en de geschiedenis van de cinema. Hij heeft als regisseur 47 titels op zijn naam staan. In veel van zijn films speelt hij ook zelf een rol. Sinds 2005 maakt Allen zijn films in Europa. Waar hij zich daarbij eerst beperkte tot Londen, verkende hij later ook de mogelijkheden van het Europese vasteland (Rome, Barcelona) en Parijs.

Releasedatum: 15 september 2011 - Distributie: Paradiso Entertainment Nederland BV

De jury
Sylvia Hoeks
Actrice Sylvia Hoeks (Maarheeze, 1983) combineerde tot 18-jarige leeftijd haar VWO-opleiding met veel opdrachten als model. Na de middelbare school ging ze naar de Toneelschool in Maastricht waar ze tevens afstudeerde. In 2004 speelde ze de hoofdrol in de telefilm Staatsgevaarlijk en. In 2005 was ze te zien in de televisieserie Vuurzee en later in Bloedverwanten. Hoeks ontving haar eerste Gouden Kalf voor haar rol in de film Duska in 2007. Ze was eerder te gast bij Film by the Sea. In 2009 was De Storm, waarin ze de hoofdrol vertolkte, de openingsfilm. Ook in Tirza onder regie van Rudolf van den Berg schittert ze in een hoofdrol. De afgelopen maanden vonden de opnames plaats van de film De Bende van Oss van André van Duren. Hierin speelt ze cafébazin Johanna van Heesch. Vanaf september 2011 is deze film in het hele land te zien. Sylvia Hoeks is dit jaar tevens door European Film Promotion verkozen tot Shooting Star 2011; een belangrijk Europees platform dat een schijnwerper richt op een select aantal talentvolle Europese acteurs.

Stine Jensen
Filosofe en schrijfster Stine Jensen (Hillerød, 1972) studeerde filosofie en literatuurwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hierna vervolgde ze haar studie aan de Universiteit van Maastricht waar ze promoveerde met haar boek Waarom vrouwen van apen houden. Een liefdesgeschiedenis over cultuur en wetenschap. Jensen werd nationaal bekend na de ontsnapping van gorilla Bokito in 2007. Tijdens de nasleep hiervan was ze een veel gevraagde gast bij actualiteitenprogramma's op radio en televisie. Ook verscheen destijds een heruitgave van haar proefschrift met de nieuwe ondertitel De vergeefse mensenliefde voor Bokito en andere apen. In 2009 verscheen haar eerste roman, Dokter Jazz. Jensen maakte onlangs de televisieserie Dus ik ben naar de gelijknamige filosofische bestseller die ze samen met Rob Wijnberg schreef, en ook haar boekje over sociale media, Echte vrienden. Over intimiteit in tijden van Facebook, GeenStijl en Twitter werd een kassucces. Met regelmaat schrijft ze stukken voor NRC Handelsblad en ze is columniste bij Filosofie Magazine.

Maria Peters
Regisseur en scenarioschrijfster Maria Peters (Willemstad, 1958) studeerde in 1983 af aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam met Alle vogels vliegen. In 1987 richtte ze samen met Hans Pos en Dave Schram het productiehuis Shooting Star Filmcompany op. Als filmmaker debuteerde Peters in 1995 met De Tasjesdief, gebaseerd op het gelijknamige boek van Mieke van Hooft. Ook regisseerde Peters de films Kruimeltje in 1999 en deel 1 en 2 van Pietje Bell in 2002 en 2003, gebaseerd op de boeken van Chris van Abkoude. In 2006 regisseerde Peters de film Afblijven. Verder schreef ze de scenario's van Timboektoe, Radeloos, Lover of Loser en Razend, gebaseerd op de boeken van Carry Slee. Deze films kregen allemaal een gouden status. Onlangs regisseerde Peters de film Sonny Boy, waarvan zij ook het scenario schreef in samenwerking met Pieter van de Waterbeemd. Deze film, die gebaseerd is op het gelijknamige boek van Annejet van der Zijl, kwam uit in januari 2011 en haalde platina.

Marieke van der Pol
Actrice en scenarioschrijfster Marieke van der Pol (Amsterdam, 1953) stond na het afronden van haar opleiding aan de Toneelschool Amsterdam in 1979 vijftien jaar op de planken. Als actrice werd ze vooral bekend door haar rol als Simone Bol-Buys in de komedie serie Oppassen!!! Als scenarioschrijfster debuteerde ze met een aflevering van 12 Steden, 13 Ongelukken. In 2003 ontving Van der Pol een Gouden Kalf-nominatie voor het scenario van Ben Sombogaarts film De Tweeling. Hun samenwerking kreeg een vervolg bij de succesvolle film Bride Flight en Isabelle, die vanaf september 2011 in de Nederlandse bioscopen te zien is. Naar het scenario van Bride Flight schreef Van der Pol de roman Bruidsvlucht, waarmee zij de Academica Debutanten prijs 2008 won. Het boek is in vier talen vertaald. Momenteel werkt ze aan haar tweede roman.

Peter Buwalda
De eerste roman van Peter Buwalda (Brussel, 1971), Bonita Avenue, verscheen in 2010 en werd voor vier prijzen genomineerd, waaronder de Libris Literatuur Prijs 2011. De roman vertelt het verhaal van Joni Sigerius, de stiefdochter van een rector magnificus, die samen met haar vriend Aaron een geheim handeltje drijft. De vertaalrechten van het boek zijn inmiddels verkocht aan Duitsland, Italië, Frankrijk, Tjechië en Spanje. Buwalda was medeoprichter van het literaire poptijdschrift Wah-Wah. Bovendien schreef hij verhalen en essays voor verschillende tijdschriften, waaronder Bunker Hill, Vrij Nederland, De Gids en Hollands Maandblad. Onlangs verscheen Bonita Avenue in het nieuws omdat in boekhandels in Utrecht, Oegstgeest en Leiden tientallen exemplaren van het boek werden verscheurd. Het motief van de onbekende dader (die zijn excuses aanbood en boekhandels per post schadeloos stelde) bleef onbekend.

Paul Verhoeven
Na de succesvolle televisieserie Floris maakte regisseur Paul Verhoeven (Amsterdam, 1938) in 1971 zijn eerste speelfilm, Wat zien ik. In 1973 was zijn naam definitief gevestigd met de verfilming van Turks fruit, naar de bestseller van Jan Wolkers, die een recordaantal bezoekers trok. In 1974 werd de film genomineerd voor een Oscar voor Beste Niet-Engelstalige film. Bovendien werd Turks fruit in 1999 beloond met een Gouden Kalf voor Beste Nederlandse film van de twintigste eeuw. Na De vierde man (1983) die deels in Vlissingen werd opgenomen, vertrok Verhoeven naar Hollywood, waar hij furore maakte met films als RoboCop, Total Recall, Showgirls, Starship Troopers, Hollow Man en Basic Instinct. In 2006 filmde hij in Nederland Zwartboek. In 2008 schreef hij een boek over Jezus van Nazareth. Momenteel werkt hij aan De stille kracht, een verfilming van het gelijknamige boek van Louis Couperus.

Rinus Ferdinandusse
Rinus Ferdinandusse (Goes, 1931) is sinds 2002 vaste juryvoorzitter en een graag geziene gast in Zeeland waar hij ook is geboren. Hij is auteur van voornamelijk misdaadromans waaronder De Bloedkoralen van de Bastaard (1971). Zijn boek Naakt over de schutting, werd verfilmd door Frans Weisz. Hij schreef zelf het scenario. In 1969 volgde hij Mathieu Smedts op als hoofdredacteur van het opinieweekblad Vrij Nederland. Voor dit blad stelde hij ook na zijn vertrek als hoofdredacteur, in 1996, nog lang de jaarlijkse Detective- en Thrillergids samen met korte besprekingen van het beste dat op dat gebied was verschenen

Programma en kaartverkoop
Vanaf 1 september is het programma bekend. Vanaf die datum start ook de verkoop van de toegangskaarten. Vanaf 22 juni is het reeds mogelijk om kaarten voor de openingsfilm te reserveren. Een beperkt aantal kaarten is hiervoor beschikbaar. Zie www.filmbythesea.nl

()

De Raad van Toezicht van Film by the Sea bestaat uit: Marjet van Zuijlen, Ad Weststrate, Hans Pos, Wim Dijkstra en Henk Kloosterziel. Voorzitter is Kees Izeboud.

De directie bestaat uit Leo Hannewijk (festivaldirecteur) en Hans Houmes (financieel directeur).

Film by the Sea wordt mede mogelijk gemaakt door:
DELTA NV, Gemeente Vlissingen, Provincie Zeeland en Dioraphte

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

FILM BY THE SEA
Spuikomweg 5, 4381 LZ Vlissingen
Tel: 0118 412437, Fax: 0118 416093
www.filmbythesea.nl

Directeur
Leo Hannewijk: 06 51 805 263

Publiciteit / marketing
Sonja Barentsen, Mobiel: 06 42 682 594 E-mail: sonja@filmbythesea.nl

Coördinatie Publiciteit (foto's, interviews,...): MVSP Monique van Schendelen
Noordereinde 233 ­ B, 1243 JT 's Graveland
Tel: 035 5826969 / 06 53 697 606 Fax: 035 5827885
E-mail: monique@mvsp.nl

Publiciteit Midnight in Paris: Paradiso Filmed Entertainment Monique van den Berg
Van Eeghenstraat 92, 1071 GL Amsterdam
Tel: 020-7582120 / 06 57734983
E-mail: monique@paradisofilms.nl www.paradisofilms.eu

Foto's van Midnight in Paris kan men downloaden van www.filmdepot.nl (eenmalig aanmelden) van www.filmbythesea.nl of kan men opvragen bij Monique van den Berg.